fbpx

8.6.2015

Meidän Festivaalin ohjelma täydentyy kirjallisuuden, nykytaiteen ja musiikin kohtaamisilla

Meidän Festivaalin 2015 ohjelma täydentyy neljällä konsertilla, joihin sisältyvät kolme kirjallisuutta ja musiikkia yhdistelevää konserttia sekä kävelykonsertti, jossa nykytaide ja musiikki kohtaavat. Kirjailijavieraina festivaalilla ovat SuviSirkku Talas, Linda Liukas ja Anna-Leena Härkönen sekä muusikkovieraina mm. Juha Uusitalo, Anna-Mari Kähärä ja Salla Hakkola. Kallio-Kuninkalan ympäristössä järjestettävä kävelykonsertti torstaina 30.7. klo 16.00 vie nykytaiteen ja musiikin äärelle, ja konsertissa on esillä kuvataiteilijoiden Corinna Helenelundin, Heidi Lampeniuksen ja Pauliina Turakka Purhosen teoksia. Viimeisen ohjelmanjulkistuksen myötä Meidän Festivaalin vuoden 2015 ohjelma on kokonaisuudessaan valmis. Pekka Kuusiston johtama Meidän Festivaali järjestetään 19. kertaa 26.7.-1.8.2015 Tuusulanjärven historiallisessa miljöössä ja luvassa on rauhallinen, veikeä, monipuolinen ja ajatuksia herättävä festivaali Ainolle eli Aino Sibeliukselle.

Meidän Festivaalin vuoden 2015 ohjelmaan sisältyy ainutlaatuinen kirjallisuutta, musiikkia ja niistä nousevia teemoja yhdistelevä kolmen konsertin sarja, joka pidetään tunnelmallisessa vanhassa navettarakennuksessa Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa sunnuntaina 26.7. klo 17, maanantaina 27.7. klo 19 ja keskiviikkona 29.7. klo 17. Kirjailijavieraina ovat SuviSirkku Talas, Linda Liukas ja Anna-Leena Härkönen sekä muusikkovieraina muun muassa baritoni Juha Uusitalo, muusikko Anna-Mari Kähärä, laulaja Essi Wuorela ja harpisti-säveltäjä Salla Hakkola. YLE:n ajankohtaisohjelmista tuttu toimittaja Aura Lindeberg jututtaa konserteissa vierailijoita.

Meidän Festivaalin 2015 avaa sunnuntaina 26.7. klo 17.00 konsertti, jossa toimittaja ja tietokirjailija SuviSirkku Talas puhuu Sibelius- ja Järnefelt-sukujen kirjeitä käsittelevästä tuotannostaan. Avajaiskonsertin musiikkina on mm. säveltäjien Jean Sibeliuksen ja Armas Järnefeltin teoksia sekä Jouko Linjaman teos Seitsemän Juhani Ahon kirjettä baritonille ja sellolle, jossa solistina on karismaattinen baritoni Juha Uusitalo ja sellistinä Tomas Djupsjöbacka.

Minkälaisia maailmoja Ainon, Maijan, Vennin ja Saimin käsityökerho olisi kutonut, jos he olisivat olleet ohjelmoijia? Maanantain 27.7. klo 19.00 konsertti lähtee tästä kysymyksestä liikkeelle. Konsertissa on mukana lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas, harpisti-säveltäjä Salla Hakkola sekä tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto. Linda Liukas on tullut tunnetuksi projekteistaan, joiden tavoitteena on edistää ohjelmoinnin ja tietotekniikan yleistymistä mm. kouluissa, kirjastoissa ja kehitysmaissa. Parhaillaan hän kirjoittaa lapsille suunnattua Hello Ruby -ohjelmointikirjaa ja saman teeman aiheista opasta vanhemmille. Harpisti-säveltäjä Salla Hakkola työskentelee oman taiteellisen työnsä ohella säveltäjänä Roviolla, ja hänen säveltämäänsä musiikkia on kuultu mm. Angry Birds -peleissä ja -animaatioissa. Salla Hakkola esittelee tässä konsertissa ilmaisuaan sekä soolona että yhdessä Pekka Kuusiston kanssa. Löytyykö duoimprovisaatiosta ja ohjelmoimisesta samoja rytmejä ja sääntöjä?

Kolmannessa kirjallisuutta ja musiikkia yhdistelevässä konsertissa kirjailija Anna-Leena Härkönen keskustelee Anna-Mari Kähärän kanssa kirjailijan ja säveltäjän yhteistyöstä. Anna-Mari Kähärä on kirjoittanut runsaasti lauluja Anna-Leena Härkösen teksteihin, joita kuullaan keskiviikon 29.7. klo 17.00 konsertissa keskusteluiden välissä laulaja Essi Wuorelan tulkitsemana. Anna-Mari Kähärä esiintyy konsertissa pianistina ja tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto viulistina.

Meidän Festivaalilla kohtaavat myös nykytaide ja musiikki, kun torstaina 30.7. klo 16.00 Kallio-Kuninkalan ympäristössä järjestettävä kävelykonsertti vie nykytaiteen ja musiikin äärelle. Kävelykonsertissa on esillä kolmen naistaiteilijan töitä, joita yhdistää vahva ja omaleimainen ilmaisu sekä tekstiilin käyttö materiaalina ja työn lähtökohtana. Konsertin naistaiteilijat ovat Corinna Helenelund, Heidi Lampenius ja Pauliina Turakka Purhonen. Konsertin nykytaiteen kuratoinnista on vastannut Sabina Westerholm, joka on tällä hetkellä äitiyslomalla Pro Artibus -säätiön toimitusjohtajan työstä. ”Tekstiili nähdään perinteisesti kuvataiteessa naisellisena materiaalina, mutta nämä taiteilijat räjäyttävät sovinnaiset näkemykset sisällöstä ja mittakaavasta. Taideteokset täyttävät tilan ja levittäytyvät laajalle. Ne ovat täynnä tunteita ja merkityksiä”, kertoo Sabina Westerholm. Helenelundin, Lampeniuksen ja Turakka Purhosen teokset ja puheenvuorot saavat parikseen musiikkia, jota konsertissa kuullaan muun muassa säveltäjiltä Bryce Dessneriltä ja Jörg Widmannilta viulisti Pekka Kuusiston ja sellisti Nicolas Altstaedtin esittämänä. Konsertissa saa kantaesityksensä säveltäjä Bryce Dessnerin uusi sooloselloteos, jonka solistina on sellisti Nicolas Altstaedt.

Meidän Festivaali 2015 omistetaan Ainolle, jonka merkitystä säveltäjämestari Jean Sibeliuksen taiteelle sekä taiteellisen työn tukemisessa ja mahdollistamisessa ei voi korostaa liikaa. Meidän Festivaalin vuoden 2015 ohjelmasta on aikaisemmin julkistettu uusi modernin esitysteknologian keinoin Ainolaa peilaava Ainola Alive -näyttämö ja monipuolinen joukko uteliaita ja lahjakkaita taiteilijoita. Festivaalin tämän kesän vieraina ovat mm. muusikko-säveltäjä Bryce Dessner, Kamus, lausuntataiteilija Mirjami Heikkinen, pianisti Simon Crawford-Phillips, viulisti Malin Broman, jonglööri Jay Gilligan, sellisti Nicolas Altstaedt, laulaja Maria Ylipää, pianisti Emil Holmström, lyömäsoittaja Samuli Kosminen, preparoidun pianon erikoismies Hauschka, naiskuoro Philomela sekä laulaja Angelika Klas. Meidän Festivaalilla kuullaan lisäksi ilmastonmuutosta käsittelevä Kaksi astetta -konsertti tiistaina 28.7. klo 19.00 Järvenpää-talolla, jossa esiintyvät lauluyhtye Rajaton yhdessä Jaakko Kuusiston ja Pekka Kuusiston kanssa.

Meidän Festivaali järjestetään Järvenpäässä ja Tuusulassa 26.7.-1.8.2015. Festivaalin konserttipaikkoina toimivat lukuisat Tuusulanjärven ympäristön historialliset taiteilijakodit kuten Ainola, Suviranta ja Halosenniemi. Lisäksi konsertteja järjestetään mm. Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa, Järvenpää-talossa, Tuusulan kirkossa sekä Tuusulan Taistelukouluun pystytettävässä Ainola Alive -konserttitilassa.

Meidän Festivaalin 2015 ohjelma luettavissa täällä.
Meidän Festivaalin liput Lippupisteestä.

Ylös