fbpx

27.3.2018

Paleface, Kamus-kvartetti ja kansainväliset tutkijavieraat kohtaavat Remembering 1918 -tapahtumassa 16.5. Helsingissä

Benelux-instituutti kutsuu tutkijoita Alankomaista, Irlannista, Itävallasta ja Skotlannista pohtimaan vuoden 1918 merkitystä osana eurooppalaista historiaa. Remembering 1918 -tapahtumassa esiintyvät myös rap-artisti Paleface, harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara sekä Kamus-kvartetti.

Suomen Benelux-instituutti järjestää keskiviikkona 16. toukokuuta 2018 Helsingin Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 4) ja Rautatalossa (Keskuskatu 3) Remembering 1918 -tapahtuman, jossa vuoden 1918 tapahtumat asetetaan kansainväliseen kontekstiin. Instituutti kutsuu tutkijoita, toimittajia ja muusikoita eri puolilta Eurooppaa pohtimaan 100 vuoden takaisia konflikteja ja niiden muistamista. Pääasiassa englanninkielinen tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

Tapahtuma alkaa kello 17.00 Tiedekulmassa keskustelutilaisuudella, jossa aiheena ovat eurooppalainen integraatio ja nationalismi. Ensimmäisen maailmansodan päättyessä Venäjän keisarikunta, Osmanivaltakunta ja Itävalta-Unkari hajosivat, ja Eurooppaan syntyi lukuisia uusia kansallisvaltioita. Keskustelussa pohditaan, miten vuoden 1918 tapahtumat näyttäytyvät osana eurooppalaista integraatiokeskustelua sekä viime vuosina Euroopassa lisääntynyttä kansallismielisyyden nousua. Paneeliin osallistuvat FT Oula Silvennoinen (Helsingin yliopisto), PhD Emilia Palonen (Helsingin yliopisto), PhD Tereza Valny (University of Edinburgh) ja PhD Stefan Benedik (House of Austrian History).

Tapahtuman toinen osuus järjestetään kello 19.30 Alvar Aallon suunnitteleman Rautatalon Marmoripihalla, joka avattiin pitkästä aikaa yleisölle syksyllä 2017. Kamus-kvartetti esittää tilaisuudessa Steve Reichin teoksen Different Trains, jonka lähtökohtana on asetelma Reichin lapsuuden junamatkoista vuosina 1939–1942 eronneiden vanhempien välillä New Yorkista Los Angelesiin ja ymmärryksestä siitä, että samaan aikaan Euroopassa juutalaisena hän olisi matkustanut hyvin erilaisissa junissa. Different Trains -teoksessa Reich tuo esiin koko tämän asetelman.

Toisessa keskustelupaneelissa pohditaan vuoden 1918 tapahtumia ja niiden muistamista nykypäivänä. Suomen vuoden 1918 sisällisota jakoi yhteiskunnan kahteen leiriin vuosikymmeniksi. Suomi ei kuitenkaan ollut ainoa konfliktin pesäke: ensimmäisen maailmansodan jälkijäristyksiä esiintyi ympäri Eurooppaa, ja tapahtumat kärjistyivät usein aseellisiksi selkkauksiksi. Rautatalon paneelissa pohditaan, mitä vuonna 1918 tapahtui ja miten vuotta 1918 on muisteltu viimeisen sadan vuoden aikana. Paneeliin osallistuvat professori Wim Klinkert (Amsterdamin yliopisto), PhD Anne Dolan (Trinity College Dublin) sekä museojohtaja Kalle Kallio (Työväenmuseo Werstas).

Rautatalossa esiintyy myös Karri ”Paleface” Miettinen, joka esittää vuoden 1918 tapahtumiin liittyvää musiikkia yhdessä Kamus-kvartetin sekä harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran kanssa. Toukokuussa 2018 Yle TV1 esittää kolmeosaisen sarjan Laulu sisällissodasta, jossa Karri Miettinen tutkii sisällissodan syntyhistoriaa, vaiheita ja sodan suomalaisiin jättämiä jälkiä. Sarjaan liittyvästä tunnuskappaleesta ”Laulu sisällissodasta” kuullaan versio myös keskiviikon 16.5. Remembering 1918 -tapahtumassa.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity on Brysselissä sijaitsevan kulttuurikeskus Bozarin johtama hanke, joka toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisten kultuuri- ja tiedeinstituuttien kanssa. Hankkeen tarkoituksena on käsitellä kriittisesti ja ennakkoluulottomasti vuoden 1918 tapahtumia ja niiden vaikutuksia seuraavaan vuosisataan. Hankkeen merkittävimpiä tapahtumia ovat ympäri Eurooppaa järjestettävät konferenssit, joissa ääneen pääsevät tutkijat, toimittajat, kirjailijat ja taiteilijat.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity -hankkeeseen osallistuvat Bozarin lisäksi Österreichisches Kulturforum, Centre Tchéque, Viron Brysselin-suurlähetystö, Suomen Benelux-instituutti, Balassi-instituutti, Liettuan ulkoministeriö, Lietuvos kultūros institutas, Restored Lithuania 100, Latvian Brysselin-suurlähetystö, Latvia 100, Institut Polonais, Institutul Cultural Român la Bruxelles, Slovenian pysyvä edustusto Euroopan Unionissa ja Culture Action Europe.

Helsingin tapahtuma järjestetään yhteistyössä Meidän Festivaalin kanssa. Hanketta ovat rahoittaneet Euroopan komissio sekä Kansalaisten Eurooppa -ohjelma. Hanke on osa Eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta.

Ohjelma:

Keskiviikkona 16.5.2018

klo 17.00–18.30, Tiedekulma (os. Aleksanterinkatu 4)

Avaussanat – Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki

Paneeli: Remembering 1918 – Nationalism and European Integration a Century later

Keskustelemassa: PhD Stefan Benedik (House of Austrian History), PhD Emilia Palonen (Helsingin yliopisto), FT Oula Silvennoinen(Helsingin yliopisto), PhD Tereza Valny (University of Edinburgh)

Tilaisuus kestää noin tunnin,  ei väliaikaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

klo 19.30-21.30, Rautatalo (os. Keskuskatu 3)

Steve Reich – Different Trains

Kamus-kvartetti  
Terhi Paldanius, viulu
Jukka Untamala, viulu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Petja Kainulainen, sello

Teemu Korpipää, elektroniikka

Paneeli: Remembering 1918 – What Happened in 1918 and How Do We Remember It Now?

Keskustelemassa: professori Wim Klinkert (Amsterdamin yliopisto), PhD Anne Dolan (Trinity College Dublin) ja Kalle Kallio (Työväenmuseo Werstas)

Moderaattorina: Karri Miettinen

Musiikkia vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista, sovitettuna rap-artistille, jousikvartetille ja haitarille, sov. Niko Kumpuvaara

Paleface, sanat
Niko Kumpuvaara, haitari
Kamus-kvartetti

Tilaisuus kestää noin 2 tuntia sisältäen yhden väliajan. Tilaisuus on ilmainen, mutta siihen täytyy varata lippu ennakkoon tästä linkistä.

Suomen Benelux-instituutti

Suomen Benelux-instituutti on Brysselissä sijaitseva kulttuuri-instituutti, joka toimii Benelux-alueen ja Suomen välillä verkottaen niin kulttuurin kuin yhteiskunnan toimijoita toisiinsa ja rakentaen luovaa yhteistyötä näiden välille. Instituutti on asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa lisäksi omaa ohjelmistoa toimialueellaan pinnalla olevista ajankohtaisista ja mielenkiintoisista teemoista. Instituutti on itsenäinen, yleishyödyllinen organisaatio ja yksi 17:sta suomalaisesta kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Toiminnan tavoitteena on kestävä, pitkäjänteinen yhteistyö Suomen ja Benelux-maiden taiteilijoiden sekä alan ammattilaisorganisaatioiden kanssa.

finncult.be

Meidän Festivaali

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viulisti Pekka Kuusisto. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaali järjestetään tänä vuonna 22.-28.7.2018 Tuusulanjärvellä. Meidän Festivaali on keskiviikkona 16.5. Helsingissä järjestettävän Remembering 1918 -tapahtuman taiteellinen yhteistyökumppani.

meidanfestivaali.fi

Ylös