fbpx

15.5.2021

Meidän Festivaalin 25-vuotisjuhlavuoden teemana Tuusulanjärvi

25:ttä kertaa järjestettävä kamaritaidejuhla Meidän Festivaali tuo jälleen joukon taidetapahtumia Tuusulanjärven ympäristöön 25.–31.7.2021. Taiteellinen johto Kamus-kvartetti on kutsunut festivaalille monipuolisen joukon uteliaita ja rohkeita huipputekijöitä, mm. rumpalit Glenn Kotchen (USA), Tony Buckin (AUS) ja Olavi Louhivuoren, tanssi-ja musiikkitaiteilija Elina Pirisen, kontrabasisti Olivier Thieryn (FR), laulaja-lauluntekijä Lyytin, pianisti Matleena Nymanin, Trio Estin, alttoviulisti Lilli Maijalan, säveltäjä Lauri Porran ja Mimmit -lastenmusiikkiyhtyeen.

Festivaalin taiteellinen johtaja Kamus-kvartetti valitsi neljännesvuosisatajuhlavuoden festivaalin teemaksi aluetta, sen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa kaikenläpäisevästi yhdistävän tekijän: Tuusulanjärven. ”Hiljainen magneetti, joka vetovoimallaan houkutteli, kokosi ja liimasi yhteen yhden merkittävimmistä taiteilijayhteisöistä kautta aikojen. Meidän Festivaali pyrkii omalta osaltaan vaalimaan taiteilijayhteisön henkeä olemalla ennakkoluuloton, moderni, yhteen hiileen puhaltava ja eri taiteenlajeja viljelevä tapahtuma, ja sen lisäksi olemme viime aikoina kysyneet toisiltamme: kuinka olemme onnistuneet Tuusulanjärven vaalimisessa?”, Kamus kertoo teeman valikoitumisen taustoista. 

Kesän 2021 Meidän Festivaali on kolmas Kamuksen suunnittelema Meidän Festivaali. ”Meret, järvet, joet ja vesi ovat olleet meille valtavan inspiroivia elementtejä hahmotellessamme tämän kesän festivaalia. Tulkaa juhlimaan kanssamme kaikkea sitä hyvää mitä Tuusulanjärvi, sen ympärille muodostunut taiteilijayhteisö ja Meidän Festivaali ovat saaneet aikaan!”, kvartetti jatkaa.

Lyömäsoitinvelhot kohtaavat, Kallio-kuninkalassa kansainvälinen residenssi, päälavalla lastenkulttuuria ja Tuusulanjärven rannalla tanssiteos

Meidän Festivaalin vieraaksi saapuu jälleen joukko kansainvälisiä vieraita. Amerikkalainen rumpali-säveltäjä Glenn Kotche on mukana ohjelmistossa niin solistina, kamarimuusikkona kuin säveltäjänä. Kotche, australialainen perkussionistilegenda Tony Buck ja rumpali Olavi Louhivuori muodostavat festivaalilla Louhivuoren Immediate Music -projektin rumpalitrion. Kamus soittaa kahden Kotchen teoksen Suomen kantaesitykset, joista toisessa jousikvartetista sukeutuu myös lyömäsoitinyhtye. Lisäksi Kotche esiintyy soolona Halosenniemessä ja yhdessä pitkäaikaisen duokumppaninsa Darin Grayn kanssa On Fillmore -duona Ainolassa.

Samoin edelliseltä vuodelta alkavaan kesään siirtynyt kansainvälinen residenssi toteutuu tänä kesänä. Yhdessä Globe Art Pointin kanssa toteutetussa avoimessa residenssihaussa valituksi tulleen brittiläisen Dash Arts -taidetuotantotalon muodostaman kansainvälisen työryhmän Aeneas, Migration and Europe -teos tutkii nykypäivän eurooppalaista identiteettiä sekä kulttuurisen ymmärryksen tärkeyttä. Taiteilijat työstävät teosta festivaaliviikolla residenssissä ja aikaansaannoksia nähdään ja kuullaan festivaalin päätöspäivässä.

Festivaalin isoimmalle lavalle Järvenpää-taloon tuodaan lastenkulttuuria, kun Mimmit -yhtyeen Musapatti-konsertti riemastuttaa festivaaliyleisöä kahden keikan verran. Mimmien tarttuvat laulut ovat televisiosta tuttuja, ja kesällä niitä pääse pitkästä aikaa kokemaan myös livenä. Konsertti järjestetään Järvenpää-talolla kaksi kertaa, jotta mahdollisimman moni Mimmi-fani mahtuu mukaan. Molemmissa konserteissa on mukana myös tukiviittoja.

Kamus taipuu lyömäsoitinyhtyeen lisäksi tänä kesänä myös tanssiensembleksi, kun tanssi-ja musiikkitaiteilija Elina Pirinen haastaa jousikvartetin keholliseen ilmaisuun. Festivaalin päätöspäivän aamuna Vanhankylänniemen kartanon rannalla koettava DAWNS -teos ravistelee festivaalikansaa hereille aamun valossa. Beethovenin Grosse Fuge kohtaa vettyneen ja hiekkaisen maailman, jonka Elina ja Kamus rakentavat rannalle. Teosta seuraamaan on vapaa pääsy.

Tuusulanjärvi näkyy kantaesityksissä, esityspaikoissa ja ohjelmistovalinnoissa eri tavoin – mukana jälleen rutkasti uutta musiikkia

Festivaalin ytimessä on monimuotoinen kamarimusiikki. Konsertteja järjestetään edellisvuosien tapaan Tuusulanjärven alueen taiteilijakodeissa Ainolassa, Halosenniemessa ja Suvirannassa ja festivaalin kotisalina toimii jälleen Kallio-kuninkalan Leonora-sali. Lisäksi festivaali vierailee Krapin Pajalla, Järvenpää-talolla, Tuusulan kirkossa, Järvenpään kirkossa, Järvenpään taidemuseolla ja Vanhankylänniemen rannalla. Yhteensä festivaalilla koetaan yhdeksän täysin uutta teosta sekä lisäksi kuusi teosta ensi kertaa Suomessa.

Vetinen teema näkyy ja kuuluu festivaalilla sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti. Tytti Arolan säveltämässä kantaesityksessä Tuusulanjärvi on läsnä sekä äänenä että elementtinä, Riikka Talvitien ja Lauri Supposen Aaltoliike -yhteisteoksen inspiraationa on ollut Itämeri, ja ohjelmistosta löytyvät niin Claude Debussyn La Mer sovituksena jousitriolle kuin Franz Schubertin taimenista inspiroitunut Forelli-kvintetto.

Tuusulanjärven tulevaisuutta meille valottaa meteorologi ja kirjailija Kerttu Kotakorpi, ja taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck kertoo meille Aino Sibeliuksesta, yhdestä 1900-luvun Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kantavista voimista. Järven uudemman sukupolven taiteilijoita edustavan Joonas Kokkosen 100-vuotissynttäreitä juhlitaan Järvenpään kirkossa rinnan uuden säveltäjäsukupolven kanssa.

Meidän Festivaalia vietetään toista kertaa pandemiajärjestelyin

Meidän Festivaalia juhlitaan nyt toistamiseen pandemiaan sopeutetuin järjestelyin. Tapahtuman ketterä luonne, kamarikokoiseen taiteeseen keskittyvä ohjelmisto ja vastaanottama julkinen sekä säätiöiden tuki mahdollistavat festivaalin järjestämisen. Turvallisuus on kuitenkin tapahtumien toteutumisen ehtona ja festivaali seuraa tautitilannetta ja viranomaisten viestintää tarkasti.

Kesän 2020 kokemukset erityisjärjestelyistä ovat tuotantohenkilökunnalla kirkkaana mielessä ja turvallinen konserttikokemus mahdollistetaan monin eri keinoin. Yleisökapasiteetit ovat festivaalilla hyvin pieniä väljyyden varmistamiseksi, hygieniavaatimuksia seurataan tarkkaan ja hengityssuojien käyttöä edellytetään. Festivaalilipun voi palauttaa koronaepäilyn tai -altistuksen vuoksi, sillä konserttiin ei mahdollisesti tartuttavana saa tulla. ”Festivaali täyttää 25 vuotta ja on vakiinnuttanut paikkansa maamme taidekentässä rohkeudella ja sinnikkäällä avomielisyydellä. Tapahtumamme luonne mahdollistaa erityisjärjestelyt. Niin pitkään kuin keinoja on löydettävissä, emme ole perumisen kannalla vaan koitamme löytää tavan tuoda elävää taidetta yleisölle”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen.

Meidän Festivaalin 25.–31.7.2021 koko ohjelma on nähtävillä ja lipunmyynti alkaa osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Meidän Festivaalin kesän 2021 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Madetoja-säätiö, Musiikin Edistämissäätiö MES, TelepART,  Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098
[email protected]
Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

Ylös