fbpx

Aki Rissanen

Kuva: Chris-Tomas Konieczny

Pianisti Aki Rissanen on eräs tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Brittiläisen Edition Recordsin vuonna 2016 julkaisema debyyttilevy Amorandom oli huima voimannäyttö Rissasen kyvyistä ja sitä kuvailtiinkin hänen kansainväliseksi läpimurrokseen. Se sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn “Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi -kategoriassa.

Debyyttilevyä seuranneiden julkaisuiden Another North (2017) ja Art In Motion (2019) myötä Rissanen nousi koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin.

Hän opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän opiskeli Kuopion ja Pariisin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2009. Rissasen piano-opettajia ovat olleet muiden muassa Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Kirmo Lintinen, Jim Beard, Seppo Kantonen, Markku Hyvärinen, Jouni Kuronen, Pessi Levanto ja Mikael Jakobsson. Rissanen on asunut aika-ajoin Pariisissa ja opiskellut Kölnissä John Taylorin yksityisoppilaana.

Rissanen sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.

Aki Rissanen on tunnettu myös lukuisten huippukokoonpanojen kuten Verneri Pohjola Quartetin, Mikko Hassinen Elektro GT:n ja Lauri Porra Flyover Ensemblen luottomiehenä. Hän on julkaissut yhteensä 11 albumia eri levy-yhtiöille kotimaan lisäksi USA:ssa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa ja ollut mukana yli 30 albumilla.

akirissanen.com

Esiintyy konserteissa

Ei tulevia keikkoja.

Ylös