fbpx

2016

Vaiheessa

Tässä taidehiiviskelyssä on se siunaus ja kirous, että valmista ei tule.

Meidän Festivaali 2016 synnytettiin uudella menetelmällä. Pomo ja minä pyysimme nippua taiteilijoita hahmottelemaan ohjelmakokonaisuuksia, otsikkona kehityskaaret / prosessit / vaiheet. Halusimme esiintyjien nostavan omalta alaltaan esiin jonkun tärkeän oivalluksen ja rakentavan sen ympärille mehevän jutun. Vieraat ottivat haasteen vastaan innolla ja kysymyksillä – joo, paljon juttelua, pieniksi pilkottuja esimerkkejä. Ottakaa ihan mikä aihe vaan, kunhan se on teille arvokas. Katsotaan sitten heinäkuussa väljähtääkö tärkein, vai muuttuuko entistä jännittävämmäksi.

Saimme lemmellä ja taidolla kasattuja kokonaisuuksia, jotka paloiteltiin ja jaettiin pitkin festivaaliviikkoa. Konserttiohjelmat saattavat siis rönsyillä aika villisti, ja voi olla etteivät kaikki yhdistelmät toimi, mutta yrittämisen puutteeseen tämä ei ainakaan kaadu.

Kun festivaalin runko alkoi olla hyvässä jamassa, saimme puskaradion kautta vinkkejä projekteista, jotka olisivat Vaiheessa-nimisellä festivaalilla kuin kotonaan. Oli vuosikymmeniä elossa pidettyjä syöpäsoluja, jotka olivat antaneet lääketieteelle arvokkaita oppitunteja. Oli monologinäytelmä, joka muuttaa ajatuksemme lavalla olevasta ihmisestä. Oli kaupunkilaisrunolaulua, sekä todella tärkeän tuntuinen filmi maatuvasta jäniksestä.

Festivaali tuntuu 20-vuotisjuhlansa kynnyksellä äkkiä ensimmäiseltä ja hiomattomalta, vaikka useimmat esiintyjätkin ovat vakiokävijöitä. Ohjelmiston voimasuhteita on edeltäviin vuosiin verrattuna vaikeampi arvioida paperilla, ja tuntuu siltä, että tapahtuman luonne paljastuu vasta soiton soidessa. Tässä on kuitenkin hyvä. Meidän Festivaali elää valaisevilla katseilla varustettujen ystävien taiteesta.

Tervetuloa.

– pekka

Tässä Meidan Festivaalin 2016 esite ladattavissa.

Meidän Festivaalin 2016 teema kulki nimellä Vaiheessa, ja haimme mielenkiintoisia kehitysvaiheita pitkin taiteenlajien karttaa. Kyseessä saattoi olla vaikka Beethovenin kehitys jousikvartettosäveltäjänä Haydnin jäljiltä romantiikkaan, modernin jongleerauksen vaiheet tai kuolleen jäniksen maatuminen. Festivaalia vietettiin Tuusulanjärvellä 23.7.–30.7.2016.

Meidän Festivaalilla 2016 esiintyivät taiteellisen johtajan Pekka Kuusiston lisäksi useat koti- ja ulkomaiset soivan alan huiput, kuten Kamus-kvartetti, pianisti Simon Crawford-Phillips, viulisti Malin Broman, näyttelijä Anna Paavilainen, jonglööri Jay Gilligan, laulaja Ismo Alanko, sellisti Tomas Djupsjöbacka, laulaja Angelika Klas, pianisti Emil Holmström, saksofonisti Jukka Perko, pianisti Angela Hewitt, valokuvataiteilija Maija Tammi, pianisti Bengt Forsberg sekä laulaja Laura Moisio. Meidän Festivaalin avajaiskonsertissa lauantaina 23.7.2016 klo 19 Järvenpää-talossa esiintyivät klarinetisti Matthew Hunt, muusikko-arkkitehti Tuomas Toivonen, Pekka Kuusisto, lyömäsoitintaiteilija Samuli Kosminen ja rap-artisti Paperi T. Avajaiskonsertin ohjelmassa oli mm. Steve Reichin New York Counterpoint, muusikko-arkkitehti Tuomas Toivosen kantaesitetty teos Urbaani Komedia ja musiikkia Paperi T:n sooloalbumilta Malarian pelko. Meidän Festivaali järjestämä toinen Järvenpää-talon konsertti 26.7.2016 klo 19 oli loppuunmyyty, ja ohjelmassa oli Ismo Alangon ja Pekka Kuusiston yhteinen ensimmäinen konsertti.

Meidän Festivaali 2016 tilasi uuden Nykkäriopas lapsille nimeä kantavan teoksen yhteistyössä Rauma Festivon kanssa pianisti-säveltäjä Emil Holmströmiltä, joka kantaesitettiin festivaalin viimeisenä päivänä lauantaina 30.7.2016. Teoksen säveltämistä tuki Samuel Huberin Taidesäätiö ja Madetoja-säätiö.

Visuaalinen ilme: Jani Pulkka & COMPANY (Aamu Song & Johan Olin)
Kuvat: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Ylös