fbpx

Ympäristö

Miinanraivaajat167m_web

Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

”Aina välillä mielessä väikkyy idylli, joka yhdistäisi ekologisen kaupunkielämän ja pienimuotoisen kulttuurin, joka olisi mahdollisimman laadukasta ja riittävän lähellä, jotta se ei tuupertuisi spektaakkeliksi. Viime vuonna koin tällaisen hetken Järvenpäässä Pekka Kuusiston vetämällä Meidän Festivaalilla.” – Kimmo Jylhämö, Voima (6/2014)

Meidän Festivaalin kaikessa tekemisessa huomioidaan ympäristö ja vastuullisuus. Kiinnitämme jatkuvasti huomiota ympäristövaikutuksiimme ja niiden vähentämiseen ja pyrimme edistämään ympäristöystävällisyyttä viitekehyksessämme – kumppaneissa, taiteilijoissa ja yleisössämme.

Meidän Festivaalille rakennettiin vuonna 2016 Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä. Festivaali systemaattisesti raportoi järjestelmässä ympäristövaikutuksistaan vuosittain, mikä mahdollistaa vaikutusten seuraamisen ja tavoitteellisen toiminnan ympäristövaikutuksiin puuttumiseksi. Lue lisää Ekokompassista tämän sivun lopusta.

Meidän Festivaali pyrkii kohti hiilineutraaliutta. Tavoitteemme on olla hiilineutraali festivaali vuonna 2025. Tätä varten festivaalilla on vuosina 2022-24 käynnissä Koneen säätiön rahoittama Siirtymä-hanke, jonka puitteissa etsimme keinoja hiilineutraaliin toimintaan esittävän taiteen kolmannella sektorilla.

Vuonna 2023 Meidän Festivaalille myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki, jolla viestitään kansainvälisille matkailijoille kestävästä toiminnasta. STF-merkin myöntää Travel Finland.

Muutama vinkki ympäristöystävällisempään festivaalivierailuun

  • Ruoka. Suosi kasvisruokaa, jonka ympäristökuormitus on lihaa sisältävään ateriaan verrattuna huomattavasti pienempi. Meidän Festivaali suosii konserttien väliaikatarjoiluissa yhteistyökumppaneina palveluntuottajia, jotka suosivat luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita. Festivaalin taiteilijat ja henkilökunta syövät Meidän Festivaalilla vain kasvis- ja kalaruokaa.
  • Jäte. Lajittele jätteesi alueella roska-astioihin. Älä koskaan heitä roskia luontoon.
  • Liikkuminen. Festivaalille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai jalan. Tarkempaa tietoa kulkuyhteyksistä Tuusulanjärvelle löydät täältä. Suosi kimppakyytejä, mikäli valitset autolla liikkumisen.
  • Vesi. Tuo oma vesipullo. Aurinkoisella säällä on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Oma pullo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin jätteeksi muodostuvat kertakäyttökupit. Erityisesti kuumalla säällä varmistamme, että konserttien yhteydessä löytyy vesipisteitä, joissa vesipullon voi käydä täyttämässä.

Esimerkkinä Kallio-Kuninkala

Suurin osa Meidän Festivaalin konserteista pidetään Kallio-Kuninkalassa, joka kiinnittää toiminnassaan huomiota ympäristöasioihin, muun muassa:

– huonetilojen lämpötila pidetään 20-21 asteessa
– turhaa vedenkulutusta vältetään
– käytetään osittain CO2-päästötöntä vesisähköä
– lajitellaan paperi-, kartonki-, metalli-, lasi-, bio-, energia- ja sekajäte
– vältetään kertakäyttötuotteita
– käytetään kestäviä materiaaleja
– suositaan lähi- ja luomuruokaa

Kallio-Kuninkalan konserteissa väliaikatarjoilusta vastaa Salmi Catering Oy, joka on tunnettu puhtaiden, suomalaisten raaka-aineiden ja luomuruoan tarjoamisessa sekä reilun kaupan tuotteiden suosimisessa. Salmi Catering Oy vastaa myös festivaaliviikon taiteilijoiden ja tapahtuman henkilökunnan ruokailusta. Kallio-Kuninkalan keittiö (Salmi Catering Oy) on mukana myös Portaat Luomuun –ohjelmassa toiseksi korkeimmalla luomuportaalla 5.

Meidän Festivaalin painotuotteet

Meidän Festivaalin 2023 kaikki painotuotteet ja julisteet on FSC-sertifioituja. FSC-sertifikaatti myönnetään metsänomistajille FSC:n kriteereiden täytyttyä. Kriteereihin kuuluvat muun muassa ympäristövaikutuksen huomioon ottaminen ja työntekijöiden sekä paikallisyhteisöjen sosiaalisen- ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen.

Lisää FSC-sertifikaatista voi lukea esimerkiksi täällä.

Kankaiset painotuotteemme ovat myös ympäristöystävällisistä ja eettisesti tuotetuista materiaaleista valmistettuja. Tuotteet saattavat vuosittain vaihdella.

Vuoden 2023 festivaali-t-paita on GOTS-sertifioitua (Global Organic Textile Standard) luomupuuvillaa. Sertifikaatin avulla pyritään takaamaan raaka-aineiden jäljitettävyys ja eheys kaikissa valmistusvaiheissa. Lisäksi t-paidalla on Oeko-Tex-sertifikaatti, joka takaa sen haitta-aineettomuuden. T-paidat ja kangaskassit on painettu Suomessa.

Ekokompassi

Tapahtumamme on ollut Ekokompassi tapahtuma -sertifioitu vuodesta 2016 lähtien.

Meidän Festivaalille rakennettiin Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä vuonna 2016. Ekokompassin rakentamisessa edettiin määrätietoisesti lähtötason kartoittamisesta ja ympäristövaikutusten arvioimisesta tavoitteellisen ympäristöohjelman laatimiseen. Lopuksi ulkopuolinen asiantuntija auditoi tapahtuman ympäristötyön ja Meidän Festivaalille myönnetiin Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatti. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Festivaalin ympäristöjärjestelmä ja -suunnitelma päivitettiin viimeksi vuonna 2022 seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Ohjelman mukaisesti festivaali huomioi kestävän kehityksen asettamat rajat osana normaalia toimintaa seuraavissa toimintamme osa-alueissa: perehdyttäminen ja koulutus, hankinnat ja painotuotteet, liikkuminen, majoitus, tarjoilut, kierrätys ja jätehuolto, energian kulutus ja veden käyttö sekä melu. Lisäksi ympäristöohjelmassa on asetettu kehittämistavoitteita, jotka kuluvalla ohjelmakaudella on kiinnitetty hiilineutraalisuustavoitteeseen. Vuosina 2022-24 festivaali tavoittelee seuraavaa:

1.​ ​Meidän Festivaali pyrkii kohti hiilineutraaliutta.

Meidän Festivaali on matkalla kohti hiilineutraaliutta. Suurimmat kompastuskivet päästöjen minimoimisessa ovat edellisinä vuosina festivaalin päästöistä tehtyjen alustavien laskelmien perusteella taiteilijoiden ja tuotannon matkat, tilat (toimisto ja esiintymistilat) sekä catering. Festivaalilla lasketaan hiilijalanjälki Kemut-hankkeen tarjoamila työkaluilla, pienennetään sitä tulevina vuosina systemaattisesti ja vuonna 2025 kompensoidaan jäljelle jääneet päästöt.

2.​ ​Meidän Festivaali tuo viestinnässään esille ympäristöarvojaan, lisää ympäristömyönteisyyttä ja toimii esimerkkinä muille maamme taidetapahtumille.

Kiinnitämme festivaalilla yleisön huomiota ilmastonmuutokseen ja luontokatoon globaalilla ja lokaalilla tasolla. Yleisölle viestitään ympäristöaiheista ennen muuta festivaalin sisällön kautta. Vuodesta 2022 lähtien viestitään myös hiilineutraaliuteen siirtymisestä (Siirtymä-hanke) avoimesti.

Festivaali pitää aktiivisesti yllä keskustelua aiheesta mm. Finland Festivalsin verkostossa ja muissa sidosryhmissä. Siirtymä-hankkeen puitteissa festivaali haluaa myös fasilitoida keskustelua alalla. Yksi hankkeen päämääristä on tuottaa ja jakaa tietoa ja kokemuksia taiteen kolmannella sektorilla.

Festivaalitoimisto kertoo mielellään lisää festivaalin ympäristöohjelmasta ja siitä, miten tavoitteisiin pyrimme.

Lisätietoja Ekokompassista löytyy täältä.

tapahtuma_rgb

 

 

Ylös