fbpx

10.4.2019

Kamus-kvartetin ensimmäisellä Meidän Festivaalilla 28.7.–3.8.2019 teemana MUUTOS

Tänä vuonna 23. kertaa Tuusulanjärvellä järjestettävä utelias kamaritaidetapahtuma Meidän Festivaali vietetään 28.7.-3.8.2019. Festivaali jatkaa vahvasti teemallisella linjalla, ja teemana kesällä 2019 on Muutos / Förändring / Change. Festivaalin ohjelmistossa aihetta lähestytään monelta eri suunnalta, mitään pelkäämättä ja hyviä ideoita etsien. Festivaalin ohjelmisto täydentyy ilmaistapahtumilla toukokuussa.

Kautensa taiteellisena johtajana avaavan Kamuksen johdolla festivaalilla erilaisia muutoksia tutkivat muun muassa viulisti-johtaja Malin Broman ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, runoilija Sigbjørn Skaden ja kääntäjä Kaisa Ahvenjärvi, Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet, viulisti John Storgårds, viulisti Eriikka Maalismaa, pianisti Markus Groh, viulisti Tami Pohjola, kontrabasisti Knut Erik Sundquist ja festivaalin entinen taiteellinen johtaja, viulisti Pekka Kuusisto. Viidenneksi, vaihtuvaksi taiteelliseksi suunnittelijaksi Kamus kutsui muusikko Tuomo Prättälän.

Hyvä kokija!

Tätä kirjoittaessamme on vuosi aikaa siitä, kun saimme yllättävän, kutkuttavan ja jännittävän pyynnön aloittaa Meidän Festivaalin taiteellisena johtajana. Kuplivaa innostusta täynnä tartuimme tietenkin tilaisuuteen, tuntien samalla haikeutta Kuusiston Pekan ainutlaatuisia festivaaleja kohtaan. Ymmärsimme festivaalin olevan muutoksessa – ja niin teema oli löytynyt.

Tänä aikana muutos väistämättä linkittyy meitä kaikkia yhdistävään uhkaan, ilmastonmuutokseen. Tämän kokoluokan ongelmaa ei yksi taidefestivaali pysty tietenkään ratkaisemaan. (Toki jos joku keksii jonkin uuden ratkaisun niin saa hihkaista vaikka kesken konsertin! Sopisi esimerkiksi tuonne idea-päivään loistavasti.) Taiteen äärellä inspiroituneina voimme kuitenkin pysähtyä pohtimaan muutosta: kuinka siihen reagoimme, ja voiko muutoksesta löytää jotain hyvää? Olennaista on se, mitä muutoksesta seuraa; kodittomuutta vai koteja, neuvottomuutta vai ideoita, pelkoa vai toivoa.

Joukko hurjan innoittavia ja heittäytymiseen valmiita taiteilijoita sekä eri alojen asiantuntijoita lupautui mukaan, ja olemme nöyrinä ihailleet sitä intoa, joka heistä säteilee!

Koska mielestämme neljä henkeä festivaalin taiteellisena johtajana oli logistisena haasteena aivan turhan lälly, päätimme heti matkan alussa pyytää suunnitteluun viidennen pyörän, ja tarkoituksena on tehdä käytännöstä jokavuotinen. Tänä vuonna “Meidän Muuttujaksi” lupautui supertaitava Tuomo Prättälä. Tuomo esiintyy festivaalilla säveltäjänä, sovittajana, soittajana ja laulajana. 

Lämpimästi tervetuloa Meidän Festivaalille!

– Terhi, Tillo, Jussi ja Petja

Festivaalilla tutkaillaan muutoksen tematiikkaa eri kulmista festivaaliviikon teemapäivien viitekehyksissä. Aloitamme Pelko-teemapäivästä ja kuljemme otsakkeiden Koti, Liike, Idea, Metsä ja Yhdessä kautta aina festivaalin päättävään Toivon teemapäivään. Aihetta on kutsuttu avaamaan omasta näkökulmastaan joukko kiinnostavia asiantuntijoita, muun muassa meteorologi Kerttu Kotakorpi, ympäristötutkija Panu Pihkala, Greenpeace Nordicin Suomen maajohtaja Sini Harkki, antropologi Miia Halme-Tuomisaari, Sitran johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti ja museonjohtaja Julia Donner.

Meidän Festivaalille omintakeiseksi muodostunut monitaiteinen ote säilyy, kun festivaalin ohjelmassa eri aikakausien rikas kamarimusiikkiperinne kohtaa tänä vuonna erityisesti runoutta ja myös sarjakuvaa sekä liikkuvaa kuvaa. Festivaalilla nostetaan esiin aikamme vahvaa nykyrunoutta yhteistyössä Runokuu -festivaalin ja Osuuskunta Poesian kanssa. 

Festivaali tuo jälleen niin laadultaan kuin tunnelmaltaan tiheitä konsertteja Tuusulanjärven historiallisiin taiteilijakoteihin kuten Ainolaan, Suvirantaan ja Halosenniemeen, joissa kamarimusiikki pääsee yleisön kosketusetäisyydelle. Lisäksi konsertteja järjestetään tänä vuonna Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa ja Meidän Metsässä, Järvenpää-talossa, Tuusulan kirkossa, Pekka Halosen Akatemialla ja Järvenpään Seuratalolla.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin vierailu ja kuusi kantaesitystä

Festivaalin pääkonserttiin torstaina 1.8.2019 Järvenpää-taloon saapuu odotettu vieras Pohjanmaalta. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ottaa Meidän Festivaalilla varaslähdön kauteensa uuden taiteellisen johtajansa Malin Bromanin kanssa. ”Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, tuo musiikkielämämme kruununjalokivi, on muutoksen kynnyksellä, kun valloittava Malin Broman aloittaa tämän huikean orkesterin taiteellisena johtajana. Tuomisinaan Malinilla on kotikaupunkiinsa viittaava Esa-Pekka Salosen virtuoottinen Stockholm Diary sekä nousukiidossa olevan Andrea Tarrodin uunituore kaksoiskonsertto”, Kamus kertoo konsertista. Tarrodin konserton toisena solistina Bromanin kanssa soittaa Kamus-kvartetin oma Terhi Paldanius. Lisäksi konsertissa kuullaan Felix Mendelssohnin Oktetto op. 20 Es-duurissa sovitettuna jousiorkesterille.

Festivaaliviikolla koetaan yhteensä kuusi uutta teosta ensi kertaa. Ohjelmassa on kolme maailman kantaesitystä: tiistaina 30.7.2019 Riikka Talvitien teos Transferre kahdelle viululle, keskiviikkona 31.7.2019 Ville Raasakan ja Liina Kuittisen uusi teos viululle ja videolle, ja festivaalin päätöspäivänä lauantaina 3.8.2019 Tuomo Prättälän Meidän Festivaalille säveltämä MOD jousioktetille ja koskettimille. Torstaina 1.8.2019 ohjelmassa on kaksi Suomen kantaesitystä ruotsalaiselta Andrea Tarrodilta. Näiden lisäksi kuullaan yksi ensimmäinen julkinen esitys, Perttu Haapasen Ja yltyvään vehreyteen jousikvartetille maanantaina 29.7.2019.

Meidän Festivaalin 2019 lipunmyynti alkaa perjantaina 12.4.2019 Meidän Festivaalin verkkosivuilla www.ourfestival.fi sekä Lippu.fi:n verkkokaupassa www.lippu.fi/meidanfestivaali, puhelinpalvelussa ja palvelupisteissä.

Meidän Festivaalia 2019 tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Huberin säätiö ja Goethen-Institut Finnland. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Lidl Suomi Ky ja Keski-Uudenmaan Osuuspankki.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
vt. toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098
[email protected]

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2016–19. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

KAMUS-KVARTETTI

Kamus-kvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen sekä sellisti Petja Kainulainen. Helsingissä vuonna 2002 perustettu Kamus kävi laajat opintonsa kvartettina Sibelius-Akatemiassa, Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja Britten-Pears ohjelmassa Englannin Aldeburghissa. Korkeatasoinen koulutus ja useat ainutlaatuiset taitelijat auttoivat kvartettia löytämään oman äänensä. Merkittäviä tapahtumia oli opiskelu musiikin retoriikkaan ja klassismin ajan esityskäytäntöihin keskittyvässä ECMA:ssa, missä musiikin kielen ja rakenteiden läpivalaisu avasi, ja edelleen avaa, uusia näköaloja. George Enescun oppilaana 1900-luvun alkupuolella ollut Hugh Maguire Aldeburgista puolestaan johdatteli kvartettia vanhaan eurooppalaiseen soittotraditioon ja jätti syvällä muusikkoudellaan ja suurella sydämellään pysyvän, kuultavissa olevan jäljen kvartetin musisointiin.

Kamus-kvartetin ohjelmistoon kuuluu yli 80 jousikvartetille sävellettyä teosta 1700-luvulta tähän päivään. Vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaavan kvartetin viime vuosi sisälsi kiertueita ja konserttimatkoja Meksikoon, Englantiin, Ruotsiin ja Hollantiin, joukossa mm. menestyksekäs debyytti Amsterdamin Concertgebouw’ssa. Kamukselta ilmestyi viime vuonna uusi levy sisältäen mm. Esa-Pekka Salosen jousikvarteton ”Homunculus” maailman ensilevytyksen. Tällä levyllä kvartetti voitti EMMA-palkinnon vuoden parhaasta klassisen musiikin levystä 2018. Kvartetin edellinen levy, Sibeliuksen, Kaipaisen ja Tiensuun kvartetoista koostuva arvostelumenestys ”Different Voices” voitti Yleisradion vuoden levy -palkinnon vuonna 2016.

www.kamusquartet.com

Ylös