fbpx

22.7.2022

Meidän Festivaali alkaa viikonloppuna – mukana muun muassa historian nuorin Pulitzer-voittaja, kaikki Prokofjevin pianosonaatit ja jousikvartetti virtuaalitodellisuudessa

Kamus. Kuva: Maarit Kytöharju

26:tta kertaa järjestettävä Meidän Festivaali levittäytyy Järvenpäähän ja Tuusulaan 24.–30.7.2022. Festivaalin taiteellisen johdon Kamus-kvartetin kutsumana Tuusulanjärvellä esiintyvät mm. Pulitzer- ja Grammy-palkittu Caroline Shawn ja Sō Percussion, Olli Mustonen, Ailu Valle, Trio Est, Tuija Hakkila, Minna Lindgren, Atte Kilpeläinen ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch. Festivaalin teemana on ”Lainassa”.

Festivaalin tämän vuoden ulkomaankiinnitys USA:sta, laulaja-säveltäjä-instrumentalisti Caroline Shaw ja taidemusiikkimaailmaa viime vuosina ravistellut nelihenkinen perkussioyhtye Sō Percussion tuovat Meidän Festivaalille koko laajan muusikkoutensa. Kiistatta yksi aikamme kiinnostavimmista luovista mielistä, kaksinkertainen Grammy-voittaja ja 30-vuotiaana Pulitzerin pokannut Caroline Shaw esiintyy festivaalilla yksin ja yhdessä Sō Percussionin ja Kamuksen kanssa. Shaw’n säveltämä musiikki on jo aikaisempina vuosina hurmannut festivaalilla. Sō Percussion tekee musiikkia miltei millä vain yhdessä ja erikseen, lyömäsoittajat soittavat Meidän Festivaalilla muun muassa jousikvartetin soittimilla ja kukkaruukuilla.

Sō Percussionin ja Shaw’n luova yhteistyö on ollut poikkeuksellisen hedelmällistä, mikä myös kuuluu joukon viimeisimmillä albumeilla. Järvenpää-talon konsertissa 28.7. kuullaan otteita sekä keväällä Grammy-palkitulta Narrow Sealta että joukon uusimmalta albumilta Let the Soil Play Its Simple Part. ”Olemme tajuttoman onnekkaita saadessamme vieraaksemme Pulitzer-palkitun säveltäjä-instrumentalisti-laulaja Caroline Shawn yhdessä Sō Percussion -lyömäsoitinryhmän kanssa. Ennakkoluuloton eri musiikkityylien lainaaminen yhdistettynä omiin musiikillisiin näkyihin luo mitä mahtavinta musiikkia, joka samaan aikaan kuulostaa tutulta ja täysin uudelta”, kertoo tapahtuman taiteellinen johto Kamus-kvartetti.

Musiikillisia maratoneita, tuttuja ja uusia paikkoja ja lahjoitusyhteistyötä

Kamus on suunnitellut festivaalin alkuun ja loppuun riemukkaat musiikilliset maratonit. Festivaali alkaa 24.7. Olli Mustosen urotyöllä, kun Mustonen soittaa kaikki Sergei Prokofjevin pianosonaatit yhden päivän aikana. ”Tähän ei pysty moni maailmassa”, Kamus huomauttaa. Festivaalin päätöspäivänä 30.7. taas kuullaan konserttien lähes katkeamaton sarja monipuolista musiikkia Kallio-kuninkalan Leonora-salissa ja puutarhassa. Päivässä on kuusi lyhyttä, 30-60 minuutin konserttia. ”Kerää palasista omat lauantain toivottusi, tai tee kuten suosittelemme, ja tule nauttimaan koko päiväksi”, Kamus vinkkaa. Ruokahuollon varmistavat Kallio-kuninkalan kahvilan piknik-kassit. Lainafestivaalin viimeisen sanan saavat Pirita Näkkäläjärvi ja Petra Biret Magga-Vars puheen ja joiun muodossa Kallio-kuninkalan puutarhan hämärtyvässä illassa.

Festivaaliviikolla kuullaan Meidän Festivaalin konsertit ensimmäistä kertaa Jokelan Tiilitehtaalla ja Krapin Onnelassa Impivaaran pihalla, ja palataan pitkästä aikaa Villa Kokkoseen. Uudet aluevaltaukset levittävät Meidän Festivaalia vielä aikaisempaakin monipuolisempiin konserttipaikkoihin ja laajemmalle Tuusulanjärven alueella. Villa Kokkosessa sekä Tiilitehtaalla järjestetään viime vuonna suosituksi osoittautuneet Mukavasti-konsertit, joissa yleisö ja esiintyjät saavat ottaa mahdollisimman mukavasti. Onnelassa esiintyy rap-artisti Ailu Valle yhdessä DJ Uyarakqin kanssa. Festivaalin muita konserttipaikkoja ovat aiemmilta festivaaleilta tutut Järvenpää-talo, Ainola, Halosenniemi, Suviranta, Järvenpään ja Tuusulan kirkot sekä festivaalin kotipaikka Kallio-kuninkala. ”Myös osaan festivaalin pienimmistä ja rakastetuimmista konserttipaikoista on vielä poikkeuksellisesti joitain lippuja saatavilla, kun lippuja selvästi ostetaan pandemian jälkeen aikaisempaa lähempänä tapahtumaa”, vinkkaa festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. Yhtenä uutena konserttipaikkana voidaan pitää myös virtuaalista Ainolaa, jonne yleisö pääsee festivaalilla esitettävän Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -virtuaalitodellisuus-installaation kautta. VR-teos on osa festivaalin ilmaista ohjelmaa ja se on koettavissa festivaaliviikon aikana Hyrylän ja Jokelan kirjastoissa, Järvenpää-talolla ja Kallio-kuninkalassa.

Festivaaliohjelmistossa on jälleen myös useita teemaa ja ajattelua laventavia puheenvuoroja. Tuusulan kirkossa kuulemme SPR:n työstä koordinaattori Tiina Salmiolta, Suvirannassa puhuu säveltäjä ja Finlandia-palkittu kirjailija Osmo Tapio Räihälä oman uuden jousikvartettonsa kantaesityksen kyljessä, Ainolassa tekijänoikeuksista kertoo Teoston Miia Engberg, arvosoittimista festivaalilla kertoo viulunrakentaja Eero Haahti, ja festivaalin päätöspäivänä maisteri Minna Lindgren johdattelee musiikin maailmoihin ja keskustelee Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkön kanssa taiteesta, taloudesta ja politiikasta. Tuusulan kirkon pakolaisuusteemaisen konsertin tuloja ohjataan Ukrainan tueksi SPR:n kautta ja Leonorassa kuultavan Allakka Pullakka Munamakaroni -lastenkonsertin tuloja Unicefin kautta Ukrainan lapsille.

Festivaalilla on lainassa teemaa myöten lähes kaikki

Musiikilliset lainat ovat aina kiehtoneet meitä”, kertoo festivaalin taiteellinen johto Kamus. ”Usein treeneissä joku huudahtaa iloisesti huomatessaan säveltäjän käyneen kollegansa ideavarastolla. Toisinaan musiikillinen laina on lainatulle kohteliaisuus, toisinaan lainaajalle koituu tekijänoikeusongelmia ja toisinaan kulttuurinen laina voi olla loukkaavaa omimista, jopa varastamista”, Kamus jatkaa. Festivaalin kesän teemaksi tuli Lainassa.

Meidän Festivaalia ei olisi olemassakaan ilman monipuolisia lainoja: lainassa ovat niin muusikoiden arvosoittimet kuin alueen taiteilijakodit konserttipaikkoina. ”Myös konserttiohjelmia suunnitellessamme lainaamme ideoita ja produktioita muokaten niistä omiin tarkoituksiimme sopivia”, Kamus kertoo. Kesän konserttiohjelmiin on saatu inspiraatiota mm. Helsingin kaupunginorkesterilta ja sir Simon Rattlelta konserttiin, jossa Kamuksen esittämä Anton Webernin musiikki on kehystetty Johannes Brahmsin viulusonaateilla, jotka viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja pianisti Tuija Hakkila tulkitsevat, sekä BBC:n leikkimielisestä merkittävimpien säveltäjien listauksesta, jonka inspiroimana syntyi konserttiohjelma Kaija Saariahon ja Johann Sebastian Bachin musiikkia Järvenpään kirkkoon.

24.–30.7.2022 Tuusulanjärvellä vietettävä festivaali on neljäs Kamus-kvartetin suunnittelema Meidän Festivaali ja kolmas Meidän Festivaali, joka on järjestetty pandemian alkamisen jälkeen. Asiantuntijoiden suosittelemana festivaalilla on päätetty ottaa käyttöön maskisuositus. ”Olemme järjestäneet kaksi pandemia-ajan festivaalia”, tapahtuman toiminnanjohtaja Petra Piiroinen kertoo, ”ja vaikka kukaan ei kaipaa maskeja, pandemiatilanne on kehno ja kahden edellisen vuoden supertarkkojen järjestelyjen jälkeen tämä homma on meille aika tuttua.”

Meidän Festivaalin 24.–30.7.2022 koko ohjelma on nähtävillä ja liput myynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Järvenpää-talon konsertin liput ovat myynnissä lippu.fi:ssä.

Meidän Festivaalin kesän 2022 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Taiteen edistämiskeskus, Koneen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alli Paasikiven säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, Goethe Institut Finnland, Elävän musiikin säätiö Elmu sr, Keski-Uusimaa, OP Uusimaa, Vantaan Energia Keski-Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098

[email protected]

Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards-palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. 

www.meidanfestivaali.fi

Ylös