fbpx

17.5.2022

Meidän Festivaalilla 2022 lainataan niin arvosoittimia, ideoita, koteja kuin musiikkiakin

Graafinen ilme: Jani Pulkka

Meidän Festivaali järjestetään 26:tta kertaa Tuusulanjärven ympäristössä 24.–30.7.2022. Festivaaliohjelman suunnitellut Kamus-kvartetti on kutsunut esiintymään jo aiemmin julkaistujen ulkomaisten huippuvieraiden Caroline Shawn ja Sō Percussionin lisäksi joukon maamme rohkeimpia ja uteliaimpia tekijöitä, mm. Olli Mustosen, Tuija Hakkilan, Ailu Vallen, Minna Lindgrenin, Atte Kilpeläisen ja Osmo Tapio Räihälän. Festivaalin teemaksi on tänä vuonna valikoitunut ”Lainassa”.

”Musiikilliset lainat ovat aina kiehtoneet meitä”, kertoo festivaalin taiteellinen johto Kamus. ”Usein treeneissä joku huudahtaa iloisesti huomatessaan säveltäjän käyneen kollegansa ideavarastolla. Toisinaan musiikillinen laina on lainatulle kohteliaisuus, toisinaan lainaajalle koituu tekijänoikeusongelmia ja toisinaan kulttuurinen laina voi olla loukkaavaa omimista, jopa varastamista”, Kamus jatkaa. 24.–30.7.2022 Tuusulanjärvellä vietettävä festivaali on neljäs Kamuksen suunnittelema Meidän Festivaali.

Meidän Festivaalia ei olisi olemassakaan ilman monipuolisia lainoja: lainassa ovat niin muusikoiden arvosoittimet kuin alueen taiteilijakodit konserttipaikkoina. ”Myös konserttiohjelmia suunnitellessamme lainaamme ideoita ja produktioita muokaten niistä omiin tarkoituksiimme sopivia”, Kamus kertoo. Kesän konserttiohjelmiin on saatu inspiraatiota mm. Helsingin kaupunginorkesterilta ja sir Simon Rattlelta konserttiin, jossa Kamuksen esittämä Anton Webernin musiikki on kehystetty Johannes Brahmsin viulusonaateilla, jotka viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen Pilch ja pianisti Tuija Hakkila tulkitsevat, sekä BBC:n leikkimielisestä merkittävimpien säveltäjien listauksesta, jonka inspiroimana syntyi konserttiohjelma Kaija Saariahon ja Johann Sebastian Bachin musiikkia Järvenpään kirkkoon.

Festivaalin ulkomaiset vieraat Caroline Shaw ja Sō Percussion esiintyvät aikaisemmin julkistetun Järvenpää-talon konsertin lisäksi läpi festivaaliviikon koko monipuolisen taiteilijuutensa leveydeltä. Shaw esiintyy mm. Ainolassa ja Halosenniemessä ja Sō Percussion tulee soittamaan myös jousikvartetin soittimia – joskin hieman epäkonventionaalisella tavalla.

Uusia konserttipaikkoja, teemaa ryydittäviä puheenvuoroja, tukea Ukrainaan ja maratonsuorituksia

Festivaaliviikolla kuullaan Meidän Festivaalin konsertit ensimmäistä kertaa Jokelan Tiilitehtaalla ja Krapin Onnelassa ja palataan pitkästä aikaa Villa Kokkoseen. Uudet aluevaltaukset levittävät Meidän Festivaalia vielä aikaisempaakin monipuolisempiin konserttipaikkoihin ja laajemmalle Tuusulanjärven alueella. Villa Kokkosessa sekä Tiilitehtaalla järjestetään viime vuodelta tutuksi tulleet Mukavasti-konsertit, joissa yleisö ja esiintyjät saavat ottaa mahdollisimman mukavasti. Onnelassa esiintyy rap-artisti Ailu Valle yhdessä DJ Uyarakqin kanssa. Festivaalin muita konserttipaikkoja ovat aiemmilta festivaaleilta tutut Järvenpää-talo, Ainola, Halosenniemi, Suviranta, Järvenpään ja Tuusulan kirkot sekä festivaalin kotipaikka Kallio-kuninkala. Yhtenä uutena konserttipaikkana voidaan pitää myös virtuaalista Ainolaa, jonne yleisö pääsee festivaalilla esitettävän Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -virtuaalitodellisuusinstallaation kautta.

Festivaaliohjelmistossa on jälleen useita teemaa ja ajattelua laventavia puheenvuoroja. Tuusulan kirkossa kuulemme SPR:n työstä koordinaattori Tiina Salmiolta, Suvirannassa puhuu säveltäjä ja Finlandia-palkittu kirjailija Osmo Tapio Räihälä oman uuden jousikvartettonsa kantaesityksen kyljessä, arvosoittimista festivaalilla kertoo viulunrakentaja Eero Haahti, ja festivaalin päätöspäivänä maisteri Minna Lindgren johdattelee musiikin maailmoihin ja keskustelee Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkön kanssa taiteesta, taloudesta ja politiikasta.

Tuusulan kirkon pakolaisuusteemaisen konsertin tuloja ohjataan Ukrainan tueksi SPR:n kautta ja Leonorassa kuultavan Allakka Pullakka Munamakaroni -lastenkonsertin tuloja Unicefin kautta Ukrainan lapsille. ”Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttama akuutti avuntarve Ukrainassa ei näytä olevan päättymässä hetkeen, ja haluamme osaltamme kantaa kortemme kekoon ja pitää avuntarvetta festivaalilla esillä”, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen.

Festivaali alkaa 24.7. Olli Mustosen urotyöllä, kun Mustonen soittaa kaikki Sergei Prokofjevin pianosonaatit yhden päivän aikana. ”Tähän ei pysty moni maailmassa”, Kamus huomauttaa. ”Läpi Prokofjevin sävellyshistorian kulkevat pianosonaatit luovat ainutlaatuisen mahdollisuuden syventyä säveltäjän elämään, aikoihin ja paikkoihin.” Festivaalin päätöspäivänä 30.7. taas kuullaan konserttien lähes katkeamaton sarja monipuolista musiikkia Kallio-kuninkalan Leonora-salissa ja puutarhassa. Päivässä on kuusi lyhyttä, 30-60 minuutin konserttia – taikka niille, jotka haluavat koetella festivaalikuntoaan, yksi massiivinen, viisi väliaikaa sisältävä konserttipäivä! ”Kerää palasista omat lauantain toivottusi, tai tee kuten suosittelemme, ja tule nauttimaan koko päiväksi”, Kamus vinkkaa. Ruokahuollon varmistavat Kallio-kuninkalan kahvilan piknik-kassit. Lainafestivaalin viimeisen sanan saavat Pirita Näkkäläjärvi ja Petra Biret Magga-Vars puheen ja joiun muodossa.

Meidän Festivaalin 24.–30.7.2022 koko ohjelma on nähtävillä ja lipunmyynti alkaa osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Järvenpää-talon konsertin liput ovat myynnissä lippu.fi:ssä.

Meidän Festivaalin kesän 2022 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Taiteen edistämiskeskus, Koneen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alli Paasikiven säätiö, Goethe Institut Finnland, Keski-Uusimaa, OP Uusimaa, Vantaan Energia Keski-Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098
[email protected]

Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards-palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. 

www.meidanfestivaali.fi

Ylös