fbpx

24.5.2023

Meidän Festivaalilla kantaesitettävä Pinnan alla -teos päästää yleisön kulkemaan musiikin sisään

© Ia Ensterä / Midjourney, @midjourney

Järvenpääläisen säveltäjä Tiina Myllärisen ja runoilija-libretisti Henriikka Tavin uusi teos Pinnan alla kantaesitetään Meidän Festivaalilla 2023 Tuusulassa. Teos saa hiljentyneen Linjamäen kyläkoulun huoneet soimaan ja kuljettaa yleisöä erilaisissa akustisissa tiloissa. Installaatiomainen, koulun tilojen akustiikkaa muuntava lavastus on keravalaisen skenografin Ia Ensterän käsialaa. Myöskin keravalaislähtöisen Henriikka Tavin libretto näyttää saimaannorpan monet kasvot.

Pinnan alla on nykymusiikkiseikkailu ja ”epäooppera” neljälle laulajalle ja viisihenkiselle soitinensemblelle. Teos tuo aikamme taidemusiikkia kirjaimellisesti lähelle kuulijoita, kun yleisö liikkuu esityksen aikana Linjamäen koululle rakentuvassa pinnanalaisessa maailmassa nykymusiikin sisällä. Säveltäjä Tiina Myllärinen on haaveillut pitkään teoksesta, jossa konkreettisesti muunneltava akustiikka olisi osa teoksen dramaturgiaa. ”Akustiikka ympäröi meitä kaikkialla, mutta usein emme huomaa sitä. Historiassa ympäristön akustiikka on saanut aiemmin paljon suuremman merkityksen”, Myllärinen kertoo teoksen inspiraatiosta. 

”Esimerkiksi kaikuiseen akustiikkaan on usein liitetty jotain pyhää tai henkistä muinaisista luola-ajoista saakka. Säveltäjänä minua kiehtoo ajatus saada yleisö aidosti kuulemaan ja jakamaan kokemus erilaisesti soivista tiloista, sekä havainnoimaan, kuinka se vaikuttaa omaan sisäiseen oloon”, Myllärinen jatkaa lähtökohdistaan. Akustisten ilmiöiden tutkiminen Pinnan alla -teoksen kautta on myös osa Myllärisen taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiassa.

Henriikka Tavin leikillisen, vakavan hauskan käsikirjoituksen keskiössä on saimaannorppa: suomalaisuuden symboli, luonnonsuojelijoiden maskotti, puhtaan luonnon ja uhanalaisuuden kuva ja lukemattomien riitojen kohde. ”Ihmiskasvoinen, ihmisen kokoinen norppa on paitsi yksi uhanalaisimmista nisäkkäistä myös kulttuurisesti äärimmäisen latautunut eläin”, kertoo teoksen libretisti, runoilija Henriikka Tavi. ”Pinnan alla on tutkielma norpasta, mutta ennen kaikkea se on tutkielma ihmismielestä”, Tavi jatkaa. Musiikki, teksti ja installaatio muodostavat eräänlaisen mielen peilitalon, jossa peilistä katsoo taas uudeksi muuntunut, ihmiskasvoinen norppa. Tavin teos ”Pinnan alla” ilmestyy myös Poesia-kustantamon Poesiavihkot-sarjassa kesällä 2023.

Teos on Myllärisen ja Tavin ensimmäinen ison mittaluokan näyttämöllinen teos. Teos esitetään Meidän Festivaalilla 24. ja 25.7.2023 Linjamäen vanhalla kyläkoululla Tuusulassa. Teoksen ohjaa Heta Aho ja musiikin ohjauksesta vastaa Taavi Oramo. Pinnan alla tuotetaan Koneen säätiön, Sibelius-Akatemian ja Suomen Säveltäjien rahoituksella yhteistyössä työryhmän, Meidän Festivaalin ja Helsingin kamarikuoron kesken.

Pinnan alla -työryhmä:
Sävellys: Tiina Myllärinen
Teksti: Henriikka Tavi
Skenografia: Ia Ensterä
Ohjaus: Heta Aho
Musiikin ohjaus: Taavi Oramo
Meri Metsomäki ja Eleriin Müüripeal, sopraano
Martti Anttila, tenori
Jussi Linnanmäki, basso
Linda Suolahti, viulu
Taavi Oramo, klarinetti
Inka Pärssinen, trumpetti
Antti Suoranta, perkussiot
Emil Holmström, piano

Meidän Festivaali järjestetään tulevana kesänä 23.-29.7.2023. Kesän 2023 koko festivaaliohjelma on julkaistu ja lipunmyynti alkanut osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Petra Piiroinen
toiminnanjohtaja / Meidän Festivaali
[email protected]
041 548 7098

Pressikuvat:
https://meidanfestivaali.fi/press/ 

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards -palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23, Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2021–23 ja Sustainable Travel Finland -merkki. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. 

www.meidanfestivaali.fi

Ylös