fbpx

Uutiset

27.2.2021

Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin yhteisresidenssiin valittiin kansainvälinen ryhmä – työn alla ajaton kertomus siirtolaisuudesta

Kuvassa keltapuseroinen nainen ja hawajipaitainen mies keskustelevat eloisasti huoneessa, josta avautuu näköala skotlantilaisille nummille
Josephine Burton ja Marouf Majidi hioivat yhteistä konseptia Skotlannin Cove Parkissa helmikuussa 2020. Kuva: Ammar Haj Ahmed

Read this article in English here.

Kuusihenkinen monitaiteinen työryhmä on tullut valituksi Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin yhteiseen G.A.P LAB -residenssiin Meidän Festivaalille. Kansainvälisen ryhmän piti työskennellä festivaalilla jo vuonna 2020, mutta residenssiä jouduttiin pandemian vuoksi lykkäämään. Järjestyksessään 25:ttä Meidän Festivaalia suunnitellaan terveysturvallisuus edellä heinäkuulle 2021.

Residenssiin valitussa ryhmässä on jäseniä Suomesta ja Iso-Britanniasta: säveltäjä Marouf Majidi (FIN), säveltäjän assistentti ja sovittaja Gaia Schiller (FIN), näyttelijä-muusikko Tuukka Leppänen (FIN), käsikirjoittaja Hattie Naylor (UK) sekä näyttelijä-muusikko Laura Hanna (UK). Teoksen ohjaa Josephine Burton (UK). ”Emme malta odottaa, että pääsemme viettämään viikon Meidän Festivaalilla teoksen kehittelyn parissa ja jakamaan sen kanssanne”, kertoo Burton.

Syksyllä 2019 haussa olleeseen G.A.P LAB -residenssiin Meidän Festivaalille 2020 vastaanotettiin yhteensä 44 hakemusta taiteilijoilta ja valmiilta työryhmiltä. G.A.P LAB -hankkeen mukaisena ehtona oli, että residenssissä työskentelevässä ryhmässä tulee olla sekä suomalaissyntyisiä että ulkomaalaistaustaisia, Suomessa asuvia jäseniä. Valituksi tuli hakua varten muodostettu kansainvälinen työryhmä. Valinnan tekivät festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti sekä Globe Art Pointin puheenjohtaja Ceyda Berk-Söderblom.

Globe Art Point tekee tärkeää työtä Suomessa asuvien, ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden aseman ja työllistymisen tukemiseksi. Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin jaetut tavoitteet monimuotoisesta kulttuurialasta sekä tasa-arvosta taide- ja kulttuurikentällä kohtaavat G.A.P LAB -hankkeessa. ”G.A.P LAB on erinomainen rakenne monimuotoisuuden ja inkluusion edistämiseksi suomalaisessa taidekentässä”, kertoo Berk-Söderblom. ”Edistämällä yhteistyömahdollisuuksia vakiintuneiden suomalaisten toimijoiden kanssa Globe Art Point pyrkii tukemaan ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden työtä Suomessa ja viljelemään hedelmällisiä kohtaamisia monipuolisista kulttuuritaustoista tulevien taiteilijoiden välille. Yhteistyömme Meidän Festivaalin kanssa tuo esille tällaisten kohtaamisten todellisen potentiaalin”, Berk-Söderblom jatkaa. G.A.P LAB -hanketta tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Työn alla ajaton kertomus Euroopan historian alkuhämäristä

Työryhmän inspiraationa on ollut roomalaisen Vergiliuksen 20-luvulla eaa. kirjoittama eeppinen runoelma Aeneis. Ryhmä käsittelee ajatonta runoelmaa tämän päivän siirtolaisten kokemuksen kautta. “Teoksemme on kuin matka Euroopan ytimeen, kun uudelleenkuvittelemme Aeneaksen, joka pakenee Troijasta, itäisestä sodan repimästä kaupungista, ja matkustaa Välimeren yli turvapaikkaan, haastavaan sopeutumiseen ja uudelleensijoittumiseen Italiassa, tämän päivän taiteilijaksi,” ohjaaja Josephine Burton kertoo ryhmän konseptista.

Teos tutkii nykypäivän eurooppalaista identiteettiä ja tarttuu haastaviin kysymyksiin vapaan liikkuvuuden tulevaisuudesta ja kulttuurisen ymmärryksen tärkeydestä. Residenssi Meidän Festivaalilla on ryhmän työstämälle Dido’s Bar -työnimellä kulkevalle teokselle vain yksi monista vaiheista, sillä brittiläinen Dash Arts-taideorganisaatio jatkaa työskentelyä teeman parissa ja vie teoksen kiertueelle Eurooppaan vuonna 2022. Teos tulee olemaan osa Dash Artsin laajempaa EUTOPIA -sarjaa, jossa tarkastellaan Euroopan eri puolia brexitin jälkimainingeissa taiteen keinoin. Burton on myös Dash Artsin taiteellinen johtaja.

Suunnitelmat globaalin pandemian jaloissa

Yhdessä Maroufin kanssa kasasimme huolella pienen taiteellinen tiimimme suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita ympäri Eurooppaa kehittämään esitystämme yhdessä. Ja sitten iski pandemia. Vuotta suunniteltua myöhemmin olemme todellakin innoissamme, että pääsemme luoksenne. Ja voimme olla kiitollisia siitä, että vuoden viivästys on antanut meille mahdollisuus hioa esityksen visiota”, Burton jatkaa. Dido’s Bar -konseptia työstetään festivaaliviikolla residenssissä Kallio-kuninkalassa esitettävään muotoon, joka koetaan festivaaliviikon lopulla osana festivaalin ohjelmaa. Residenssiryhmän työskentelyä pyritään avaamaan myös yleisölle avoimissa harjoituksissa, mikäli pandemiatilanne sen sallii.

Meidän Festivaali järjestetään Tuusulanjärvellä 25.–31.7.2021 25:ttä kertaa. Ensimmäistä neljännesvuosisataansa juhlivan kamaritaidetapahtuman koko ohjelmisto julkaistaan myöhemmin keväällä 2021. Ohjelmiston suunnittelee festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti.

Festivaalia suunnitellaan koronapandemian vaikeasti ennustettavia liikkeitä seuraillen. ”Suhtaudumme kansainvälisten festivaalivieraiden tuomiseen Tuusulanjärvelle päättäväisen realistisesti”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Tilanne kehittyy ja muuttuu nyt nopeasti, ja toivomme, että saamme mahdollisuuden tuoda elävää taidetta pandemiaturvallisesti yleisöillemme, kuten edeltävänäkin kesänä pystyimme tekemään.”

Lisätiedot:

Petra Piiroinen, toiminnanjohtaja
Meidän Festivaali
puh. 041 548 7098
[email protected]

Jaana Simula, Managing Director
Globe Art Point
puh. +358 40 545 5859
[email protected]

Kuvat:
https://meidanfestivaali.fi/press/

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Kamus-kvartetti aloitti Meidän Festivaalin uutena taiteellisena johtajana syksyllä 2019 Pekka Kuusiston seuraajana. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalin järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

GLOBE ART POINT

Established in 2016, Globe Art Point (G.A.P) is an umbrella organization with a mission to enhance diversity in the Finnish art and culture scene by supporting the working circumstances, visibility and cultural- political status of the foreign-born Finnish artists and art workers resident in Finland. In GAP LAB the selected working groups and projects consist of foreign-born Finnish artists/art workers living in Finland and Finnish born artists/art workers collaborating and creating together.

www.globeartpoint.fi

8.12.2020

Säveltäjän päiväkirja, osa 1

Joukko ihmisiä istuu Tuusulanjärven kallioisella rannalla ja katselee järvelle päin
Yleisöä Meidän Festivaalin konsertissa Tuusulanjärven rannalla Halosenniemessä kesällä 2020. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Tytti Arola on säveltäjä ja äänitaiteilija, jota kiinnostaa arjen tuominen konserttitiloihin, moniaististen sävellysten tekeminen sekä tilallisen äänen kanssa työskentely. Teoksissaan Arola hyödyntää usein elektroniikkaa ja viime aikoina hän on innostunut performanssitaiteesta ja soitinrakentamisesta.

Tässä blogimuotoisessa päiväkirjassa Tytti Arola avaa prosessiaan siitä, miten hän työssään säveltäjänä lähestyy uutta tilausteosta Kamus-kvartetille ja Tuusulanjärvelle. Teos kantaesitetään Meidän Festivaalilla 2021.

Luku-, kuuntelu ja katseluaika: 13 minuuttia (lukuaika 3 minuuttia)


Säveltäjän päiväkirja, osa 1:
Tuusulanjärveen tutustuminen äänittämällä

Lokakuussa 2019 minulta kysyttiin, haluaisinko säveltää Kamus-kvartetille uuden teoksen vuoden 2021 Meidän Festivaalille – voitte arvata halusinko! Minulle ehdotettiin, että teos voisi jollain tavalla liittyä Tuusulanjärveen, joka on festivaalille keskeinen ja tärkeä paikka. Pidän säveltäjänä tietynlaisesta mutkattomuudesta, ja ehdotinkin, että mitä jos Tuusulanjärvestä tulisikin teoksen toinen esittäjä?

Jousisoittimille säveltäminen on minulle entuudestaan tuttua, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun yritän säveltää järvelle. Mielestäni on kiinnostavaa ajatella, että sävellän järvelle ikään kuin se olisi soitin ja esiintyjä, johon säveltäjänä lähden tutustumaan. Kokemukseni Tuusulanjärvestä on suppea ja ylipäänsä tiedän järvistä hyvin vähän, sillä olen itse kasvanut meren lähellä. Minulla on siis paljon kysymyksiä:

Mitä ääniä järvessä kuuluu?
Voiko järveen viedä musiikkia?
Ja lopuksi: miten ihmeessä järven voi tuoda konserttiin?

Tutkimusmatkani Tuusulanjärveen alkoi heinäkuussa säveltäjän ammatille epätyypillisesti yleisölle avoimena äänitysreissulla, Sävellyssoudulla. Ennen äänitysretkeä minua jännitti, sillä oli mahdotonta ennustaa, että minkälaisia ääniä tulisimme kuulemaan – jostain syystä pelkäsin, että jos järvi onkin ihan hiljaa. Jälkeenpäin ajateltuna pelkoni hiljaisesta järvestä on mielestäni aika huvittava ja saa minut pohtimaan, miksi halusin, että järvi olisi äänekäs? Miksi oletusarvona on, että äänittäessä pitäisi kuulua ääniä? Jos järvi on jonain päivänä hiljainen, niin eikö sen ääreen voi hiljentyä?

Kesän 2020 sävellyssoudulla uteliaan liveyleisön kanssa. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Sävellyssoudulla tutustuimme miniyleisön kanssa tuuliseen Tuusulanjärveen. 31.7.2020 Tuusulanjärvi kuulosti esimerkiksi tältä:

Heinäkuun souturetkellä yllätyin seuraavista asioista:

  • veneen airojen narinat kuulostivat todella hyviltä
  • lumpeen lehdet lätisevät kivasti
  • kaislikon suhinaa on vaikea äänittää, sillä jos tuulee paljon niin tuulen ääni peittää helposti suhinan ja lisäksi vene ajautuu helpolla kaislikkoon

Seuraavan kerran menin Tuusulanjärvelle lokakuussa ja tällä kertaa tein äänitysreissun yksin pyöräillen Tuusulanjärven itäistä puolta. Tuusulanjärvi oli tyyni. 30.10.2020 äänitysreissuni näytti ja kuulosti tältä:

Lokakuun pyöräilyreissulla kuulin muun muassa:

  • sinisorsien ääniä
  • moottorisahan
  • vedenalaisen kettingin kolinan
  • äänen kun kalat tulivat järven pintaan
  • hengittävän laiturin

Tuusulanjärvi kesällä 2020. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Olen saanut kahdella äänitysreissullani jo monipuolisesti erilaisia ääniä Tuusulanjärvestä ja sen ympäristöstä. Äänityksissäni olen pyrkinyt sekä järven äänimaiseman dokumentointiin että dialogiin järven kanssa esimerkiksi soutamalla järvessä ja heiluttamalla laitureita. Pitääkin siis muistaa, että tekemäni kenttä-äänitykset eivät tarjoa täydellistä tai objektiivista tallennetta Tuusulanjärven äänistä, vaan kenttä-äänityksissä kuuluu aina äänittäjän näkökulma: valintani liittyen välineistöön, paikkaan ja aikaan sekä tapani olla vuorovaikutuksessa järven kanssa.

Tulevina kuukausina aionkin jatkaa Tuusulanjärven äänittämistä talvella ja keväällä, jotta näen ja kuulen järven eri vuodenaikoina ja äänikirjastoni laajentuu. Käytyäni läpi äänitetyn materiaalin vielä tarkemmin alkaakin mielenkiintoinen vaihe, jossa teen vielä lisää valintoja: mitä ääniä käytän ja millä tavalla?

Tytti Arola sävellyssoudulla heinäkuussa 2020. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Seuraavassa osassa sävellyspäiväkirjaa päästään kurkkaamaan työhuoneelle, jossa äänitysten työstämisen lisäksi uppoudun syvemmälle teoksen konseptiin ja luonnostelen materiaalia jousikvartetille. Lisäksi pohdin kutkuttavaa kysymystä: miten Tuusulanjärvi voidaan nähdä teoksen esittäjänä – millä tavoin järven voi tuoda konserttisaliin?

Sävellysprosessit ovat usein hitaita ja tämänkin teoksen työstäminen levittäytyy vuoden ajalle. Tuntuu ainutlaatuiselta avata prosessiani teoksen parissa työskentelyni aikana – en ole aiemmin kirjoittanut ajatuksiani auki teosta työstäessä tai jakanut keskeneräisiä ääniä muille kuultavaksi. Olen siis monessa mielessä uuden ääressä, meri-ihminen tutustumassa järveen ja säveltäjä raottamassa sävellysprosessiaan teille.

Tytti Arola,
järviin tutustuva säveltäjä

www.tyttiarola.com

7.12.2020

Harjoittelijahaku Meidän Festivaalille 2021 on auki

Kuvassa kitaristi Ismo Eskelinen soittaa kitaraa kesäillassa Halosenniemen saunan terassilla yleisön kuunnellessa
Ismo Eskelisen kitaransoitto kesäillassa Halosenniemen saunan terassilla tenhosi yleisön.

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu kamaritaidetapahtuma. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

Meidän Festivaali järjestetään tulevana kesänä 25.7.-31.7.2021 ja ohjelma julkaistaan keväällä 2021.

Harjoittelijaksi Meidän Festivaalille 2021

Meidän Festivaali tarjoaa kesällä 2021 yhdelle opiskelijalle mahdollisuuden päästä tutustumaan festivaalityön arkeen ja juhlaan valtakunnallisesti merkittävän kamaritaidetapahtuman parissa. Harjoittelu soveltuu parhaiten esim. kulttuuri- ja taidealan tai viestinnän opiskelijoille, mutta valinta ei ole oppiaineesta riippuvainen.

Harjoittelijan työtehtäviin lukeutuvat monipuoliset festivaalin tuotantoon ja tiedotukseen liittyvät tehtävät, jotka ovat osittain harjoittelijan oppimistavoitteiden mukaan räätälöitävissä. Harjoittelupaikka sijaitsee pääasiassa Helsingissä ja festivaaliviikolla Järvenpäässä. Harjoittelujakson pituus on kaksi (2) kuukautta täysiaikaista työaikaa tai pidempi jakso osittain osa-aikaista työaikaa sopimuksen mukaan niin, että kokonaiskestoltaan harjoittelujakso vastaa kahta kuukautta. Ajankohta sijoittuu touko-elokuulle 2021 sopimuksen mukaan. Meidän Festivaali pidetään 25.7.-31.7.2021.

Valittavalta henkilöltä toivotaan ennen kaikkea vahvaa kiinnostusta elävään taiteeseen ja kulttuurituotantoon sekä halua kehittää osaamistaan. Organisointi- ja vuorovaikutustaidot, hyvä paineensietokyky ja proaktiivinen ote ovat olennaisia ominaisuuksia festivaalityössä onnistumisessa. Suomen, ruotsin ja englannin kielitaito katsotaan välttämättömäksi tehtävässä onnistumiseksi ja monipuolinen muu kielitaito katsotaan eduksi. Harjoittelijaa työtehtävissä ohjaa Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja.

Meidän Festivaali lähtökohtaisesti maksaa harjoittelijalle työssäoloehdon täyttävää palkkaa. Valitulla harjoittelijalla tulisi ensisijaisesti olla oppilaitoksen myöntämä harjoittelutuki. Jos hakijalla ei ole harjoittelutukea, voidaan asiasta neuvotella erikseen.

Anonyymi rekrytointi

Harjoittelupaikkarekrytoinnin ensimmäinen kierros toteutetaan anonyyminä. Anonyymillä rekrytoinnin alkuvaiheella festivaali haluaa varmistaa, että kaikki hakijat tulevat haussa yhdenvertaisesti huomioiduksi.

Harjoittelupaikkaa haetaan täyttämällä verkkolomake osoitteessa https://forms.gle/zp66tdeGLjtMKRE18. Haku sulkeutuu 17.01.2021. Huolehdithan, että et lomaketta täyttäessä epähuomiossa paljasta nimeäsi, ikääsi, sukupuoltasi tai kansallisuuttasi.

Olemme kaikkiin hakijoihin puhelimitse tai tekstiviestitse yhteydessä tammikuussa 2021 viikolla 3 rekrytoinnin jatkosta. Jatkoon päässeitä hakijoita pyydetään toimittamaan CV pdf-muodossa tai vaihtoehtoisesti linkki LinkedIn -profiiliin. Haastatteluun valitut 3-4 hakijaa haastatellaan Zoomin tai puhelimen välityksellä. Haastattelut pyritään pitämään viikkojen neljä ja viisi aikana ja harjoittelija valitsemaan helmikuun alkupuolella.

Lisätietoja harjoittelupaikasta antaa:

Petra Piiroinen, toiminnanjohtaja
puh. +358 41 548 7098
[email protected]

Huomioithan, että toiminnanjohtaja lomailee 14.12.2020–10.1.2021.

Facebook
Twitter @OurFestival_
Instagram @meidanfestivaali
LinkedIn

1.8.2020

Meidän Festivaali 2020 on päättynyt – poikkeusajan kamaritaide kosketti ja liikutti Tuusulanjärvellä

Kuva: Maarit Kytöharju

Toinen Kamus-kvartetin suunnittelema Meidän Festivaali päättyi lauantaina 1.8.2020 onnistuneen festivaaliviikon jälkeen. Festivaali järjestettiin nyt 24. kertaa. Festivaaliviikon teemana oli Poikkeus, joka heijasteli festivaalin sopeutumista poikkeuksellisiin aikoihin. Maksullisia konsertteja festivaalilla oli 27 kun mukaan lasketaan kaikki toistetut mikrokonsertit, sekä lisäksi 13 ilmaistapahtumaa. Poikkeusajan festivaalin kapasiteetit olivat hyvin rajallisia: kokonaiskuulijamäärä festivaaliviikolla oli yli 700, mikä vastaa n. 30 % normaaliajan festivaalikävijämäärästä. Pääsymaksullisten tapahtumien täyttöaste oli 98 %, mikä kertonee yleisön kaipuusta elävän taiteen äärelle. Valtaosa tapahtumista oli loppuunmyyty.

”Häivähdys normaalia poikkeuksen keskellä”, kertoo festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti. ”Valtaosa festivaalin taiteilijoista oli elävän yleisön edessä ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen ja jälleennäkemiset olivat iloisia. Kamukselle kohtaaminen ja kommunikointi yleisön kanssa oli ikimuistoista. Meillä oli teitä kova ikävä”, taiteellinen johto jatkaa ja summaa: ”toivotaan tulevalta parasta!” Meidän Festivaalia 2021 vietetään 25.–31.7.2021.

Taiteellisen johtajan Kamuksen lisäksi festivaaliviikolla 2020 esiintyivät mm. kansanmusiikin superyhtye Frigg, viulisti Pekka Kuusisto, pianisti Paavali Jumppanen, Duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, kitaristi Ismo Eskelinen, pianisti Aki Rissanen, säveltäjä Tytti Arola, käyrätorvisti Jukka Harju ja biologi Leena Luoto. Rumpali Olavi Louhivuori esiintyi videota ja livemusiikkia yhdistelevässä installaatiossa Glenn Kotchen (US) ja Tony Buckin (AU) kanssa. Tutkijatohtori Nuppu Koivisto avarsi suunnittelijanelikon ajattelua viidentenä, vaihtuvana taiteellisena johtajana Meidän Muuttujana. 

Festivaaliviikon konserteista Ainolan ja Halosenniemen konsertit toteutettiin kiertävien mikroyleisöjen konsertteina, joissa yleisöryhmät liikkuivat kohteesta toiseen. Suvirannan puutarhakonsertti jouduttiin huonon sään vuoksi siirtämään Järvenpään taidemuseoon, jossa yleisö istui turvavälein järjestettynä. Päätöskonsertti Kallio-Kuninkalassa oli ulkona puutarhassa. Festivaalin ohjelmassa oli myös mm. kuusi ilmaista konserttia Järvenpääläisten ja Tuusulalaisten palvelukotien pihoilla.

Friggin konsertti Krapin Pajalta sekä Kamus-kvartetin, Pekka Kuusiston ja Paavali Jumppasen ”Keskeytyksettä” -konsertti Järvenpää-talolta streamattiin konserttikotiin.fi -palveluun ja ovat siellä edelleen tallenteina katseltavissa sunnuntain 2.8.2020 loppuun saakka.

Lehdistökuvat osoitteessa: www.ourfestival.fi/press 

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämiskeskus MES, Goethe-instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot: 

Petra Piiroinen, toiminnanjohtaja
puh. 041 548 7098
[email protected]

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Kamus-kvartetti aloitti Meidän Festivaalin uutena taiteellisena johtajana syksyllä 2019 Pekka Kuusiston seuraajana. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalin järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

25.7.2020

Meidän Festivaali käynnistyy sunnuntaina ja jatkuu 1.8.2020 saakka – poikkeuksellisena vuonna festivaalin teemana on Poikkeus

Ilme: Jani Pulkka

24. Meidän Festivaali juhlitaan poikkeuksellisena aikana poikkeuksellisin järjestelyin Järvenpäässä ja Tuusulassa 26.7.–1.8.2020. Poikkeus -nimeä kantavan festivaalin yleisökoot vaihtelevat kahdesta henkilöstä reiluun sataan konserttikävijään ja suurin osa tapahtumista on ennakkoon loppuunmyyty. Muutamia lippuja loppuviikon tapahtumiin on vielä saatavilla. Festivaalin ohjelma tavoittaa radion ja streamauksien kautta myös laajemman yleisön. 

”Festivaalimme on riuska, ketterä ja pippurinen, minkä ansiosta meidän, niin taiteilijoiden kuin henkilökunnan, on tänäkin vuonna mahdollista pyrkiä siihen, että yläsävelet värähtelevät ja elämykset välittyvät Tuusulanjärven ympärillä”, kertoo Meidän Festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti. Tänä keväänä ja kesänä elävä musiikki ja yleisö eivät ole päässeet kohtaamaan tavalliseen tapaan kovinkaan usein ja koko festivaaliväki odottaa jälleennäkemistä ilolla. ”Kun kohtaamisemme tulevaisuudessa koittaa, uskomme että hetkestä tulee tunteikas”, kvartetti arvelee.

Taiteellisen johtajan Kamuksen lisäksi festivaaliviikolla esiintyvät mm. kansanmusiikin superyhtye Frigg, viulisti Pekka Kuusisto, pianisti Paavali Jumppanen, Duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, kitaristi Ismo Eskelinen, pianisti Aki Rissanen, säveltäjä Tytti Arola ja biologi Leena Luoto. Rumpali Olavi Louhivuori esiintyy videota ja livemusiikkia yhdistelevässä installaatiossa Glenn Kotchen (US) ja Tony Buckin (AU) kanssa. Festivaalin viidentenä, vaihtuvana taiteellisena suunnittelijana ”Meidän Muuttujana” mukana on vuonna 2020 yhteiskuntaluokan, sukupuolen ja kulttuuritaustan leikkauspintoihin musiikin historiankirjoituksessa keskittyvä tutkijatohtori Nuppu Koivisto.

Festivaaliviikon tapahtumat toteutetaan mikro- ja nanoyleisöille, kaksi konserttia radioidaan YLE:n toimesta ja konsertit Krapin Pajalta ja Järvenpää-talolta streamataan konserttikotiin.fi -palveluun. Taidetta koetaan ulkoilmassa Järvenpääläisissä ja Tuusulalaisissa palvelukodeissa, Suvirannan ja Kallio-kuninkalan puutarhoissa, Aleksis Kiven kuolinmökillä ja Tuusulanjärvellä, ja Ainolassa ja Halosenniemessä miniyleisöt kiertävät konserttipisteissä taiteilijakotien vaikutuspiirissä sisällä ja ulkona. Lisäksi festivaalin tarjontaa täydentää festivaalin tuottama ”Ilman Beethovenia?” -radio-ohjelma, joka on kuultavissa Radio Helsingin taajuuksilla sekä verkossa, ja Järvenpään taidemuseon Suviranta -näyttelyyn liittyen laadittu soittolista, jonka museokävijä voi itsenäisesti yhdistää museokäyntiin.

Kansainvälisiä vieraita Meidän Festivaalilla 2020 nähdään vain etänä. Glenn Kotchen ja Tony Buckin oli tarkoitus viettää residenssiviikkoa Meidän Festivaalilla 2020 yhdessä Olavi Louhivuoren kanssa valmistamassa kolmatta osaa Louhivuoren ”Immediate Music” -projektiin. Koronaviruksen sotkettua suunnitelmat Kotchen ja Buckin vierailu paikan päälle Tuusulanjärvelle siirtyy odottamaan parempaa aikaa, mutta Meidän Festivaalille 2020 valmistuu kuitenkin rumpalitrion 15 minuutin mittainen Immediate Music -installaatio, jota esitetään festivaalin päätöspäivänä 1.8.2020. Teosta varten laaditut videotallenteet Kotchesta ja Buckista ajetaan Kallio-kuninkalan Leonora-salissa kahdelle kankaalle ja Louhivuori improvisoi tallenteiden kanssa paikan päällä livenä. ”Odotan suuresti tulevaa esiintymistä kahden sankarirumpalini, Glennin ja Tonyn kanssa. Kokemuksesta tulee jännittävä ja ainutlaatuinen, sillä kukaan meistä ei ole juuri tällaista aikaisemmin tehnyt”, Louhivuori kertoo.

Valtaosa Meidän Festivaalin tapahtumista on loppuunmyyty, mutta streamien ja radion äärelle mahtuu rajoittamaton yleisö – koronaan varaudutaan festivaalin kaikissa käänteissä

Kapasiteetit festivaalin konserteissa ovat pieniä ja tapahtumiin on tässä vaiheessa saatavilla enää yksittäisiä hajalippuja. Kaksi Meidän Festivaalin konserteista kuitenkin myös streamataan rajattomalle kotikatsomolle: kansanmusiikin superkokoonpanon Friggin konserttia Krapin Pajalta 29.7.2020 sekä Pekka Kuusiston, Paavali Jumppasen ja Kamus-kvartetin konserttia 31.7.2020 Järvenpää-talolta voi seurata myös streamin välityksellä. Lipunmyynti streameihin on käynnissä konserttikotiin.fi -palvelussa.

Poikkeuksellinen aika ja olosuhteet vaikuttavat Meidän Festivaalilla 2020 niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Kaikki festivaalin konsertit on suunniteltu pandemiatilanne huomioon ottaen ja turvallisuus edellä. Festivaalin turvallisuusohjeistukseen asiakkaille koronavirukseen liittyen voi tutustua osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/turvallisuus-meidan-festivaalilla-2020/. Tärkeimpänä ohjeena festivaalin konsertteihin ei saa saapua, mikäli on syytä epäillä tartuttavansa koronavirusta. Mikäli Meidän Festivaalin konserttivieras estyy saapumasta konserttiin koronaoireiden tai -altistumisen vuoksi, festivaalilipun voi palauttaa. Mahdollisesti vapautuvat liput avataan myyntiin festivaalin verkkokauppaan.

Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma on julkaistu ja liput myynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämiskeskus MES, Goethe-Institut Finnland, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098

[email protected]

Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

8.7.2020

Meidän Festivaalille kansainvälisiä vieraita etänä

Ilme: Jani Pulkka

Meidän Festivaalin ohjelmisto täydentyy festivaalin päätöspäivän 1.8.2020 Immediate Music -installaatiolla, jossa rumpali Olavi Louhivuori esiintyy yhdessä Glenn Kotchen (USA) ja Tony Buckin (AU) kanssa. Kotche ja Buck ovat mukana teoksessa etänä tallenteiden kautta. Lisäksi festivaali tuo kulttuurinnälkäisten saataville kuratoidun soittolistan Järvenpään taidemuseon Suviranta -näyttelyyn liittyen. Suurin osa festivaalin 26.7.–1.8.2020 tapahtumista on ennakkoon loppuunmyyty.

Glenn Kotchen ja Tony Buckin oli tarkoitus viettää residenssiviikkoa Meidän Festivaalilla 2020 yhdessä Olavi Louhivuoren kanssa valmistamassa kolmatta osaa Louhivuoren ”Immediate Music” -projektiin. Immediate Music -sarjassaan Louhivuori on tutkinut musisoinnin vapautta yhdessä vaihtelevien kokoonpanojen kanssa ilmaisun rajoja etsien. Koronaviruksen sotkettua suunnitelmat Kotchen ja Buckin vierailu paikan päälle Tuusulanjärvelle siirtyy odottamaan parempaa aikaa. Tästä huolimatta kolmikko päätti tarttua tilaisuuteen aloittaa yhteistyö etänä.

Meidän Festivaalille 2020 valmistuu rumpalitrion 15 minuutin mittainen Immediate Music -installaatio, jossa teosta varten laaditut videotallenteet Kotchesta ja Buckista ajetaan Kallio-kuninkalan Leonora-salissa kahdelle kankaalle ja Louhivuori improvisoi tallenteiden kanssa paikan päällä livenä. ”Odotan suuresti tulevaa esiintymistä kahden sankarirumpalini, Glennin ja Tonyn kanssa. Kokemuksesta tulee jännittävä ja ainutlaatuinen, sillä kukaan meistä ei ole juuri tällaista aikaisemmin tehnyt”, Louhivuori kertoo.

Soittolistan kautta taiteellismusiikillisen ristiinpölytyksen äärelle Järvenpään taidemuseossa

Festivaalin tarjontaa täydentämään julkaistaan Järvenpään taidemuseon Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina -näyttelyyn Meidän Festivaalin taiteellisen johdon Kamus-kvartetin kuratoima soittolista. Kuusi näyttelyn teosta on liitetty kuuteen musiikkikappaleeseen, jotka yhdistämällä kokija pääsee ravitsevan taiteenalojen ristiinpölytyksen äärelle.

Soittolistaa voi kuunnella museokäynnin yhteydessä taidemuseolla omalla älylaitteella ja kuulokkeilla. Ohjeistus soittolistan ja taideteosten äärelle etsiytymiseen löytyy Meidän Festivaalin verkkosivuilta sekä painettuna Järvenpään taidemuseolta ja festivaaliesitteen välistä. Suviranta -näyttely Järvenpään taidemuseolla jatkuu ja soittolista on kuunneltavissa 30.9.2020 saakka.

Valtaosa Meidän Festivaalin tapahtumista on loppuunmyyty – streamilipunmyynti avautuu tänään

”Festivaalimme on riuska, ketterä ja pippurinen, minkä ansiosta meidän, niin taiteilijoiden kuin henkilökunnan, on tänäkin vuonna mahdollista pyrkiä siihen, että yläsävelet värähtelevät ja elämykset välittyvät Tuusulanjärven ympärillä”, kertoo Meidän Festivaalin taiteellinen johto Kamus. Järvenpäähän ja Tuusulaan tuodaankin 26.7.–1.8.2020 elävää kamaritaidetta pienille yleisöille monin eri tavoin, ja festivaalin ohjelma saavuttaa radion ja streamauksien kautta laajemman joukon. Festivaalilla esiintyy taiteellisen johdon Kamus-kvartetin johdolla mm. viulisti Pekka Kuusisto, duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, pianisti Aki Rissanen, kitaristi Ismo Eskelinen, kansanmusiikkiyhtye Frigg, pianisti Paavali Jumppanen ja lausuja Mirjami Heikkinen. Festivaalin viidentenä taiteellisena suunnittelijana, ”Meidän Muuttujana”, vuonna 2020 toimii tutkija Nuppu Koivisto. Meidän Festivaali 2020 kantaa teemaa ”Poikkeus”.

Kapasiteetit festivaalin konserteissa ovat pieniä ja tässä vaiheessa valtaosa tapahtumista on myyty loppuun ennakkoon. Kaksi Meidän Festivaalin konserteista kuitenkin myös streamataan rajattomalle kotikatsomolle: kansanmusiikin superkokoonpanon Friggin konserttia Krapin Pajalta 29.7.2020 sekä Pekka Kuusiston, Paavali Jumppasen ja Kamus-kvartetin konserttia 31.7.2020 Järvenpää-talolta voi seurata myös streamin välityksellä. Lipunmyynti streameihin aukeaa konserttikotiin.fi -palvelussa tänään keskiviikkona 8.7.2020.

Poikkeuksellinen aika ja olosuhteet vaikuttavat Meidän Festivaalilla 2020 niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Kaikki festivaalin konsertit on suunniteltu pandemiatilanne huomioon ottaen ja turvallisuus edellä. Festivaalin turvallisuusohjeistukseen asiakkaille koronavirukseen liittyen voi tutustua osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/turvallisuus-meidan-festivaalilla-2020/. Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma on julkaistu ja liput myynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämiskeskus MES, Goethe-instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098
[email protected]

Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

30.5.2020

Meidän Festivaalin teemana vuonna 2020 ”Poikkeus” 

Ilme: Jani Pulkka

Järvenpäähän ja Tuusulaan tuodaan 26.7.–1.8.2020 elävää kamaritaidetta pienille yleisöille monin eri tavoin ja festivaalin ohjelma saavuttaa radiointien, streamauksien ja podcastin kautta laajemman joukon. Festivaalilla esiintyy taiteellisen johdon Kamus-kvartetin johdolla mm. viulisti Pekka Kuusisto, duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, pianisti Aki Rissanen, kitaristi Ismo Eskelinen, kansanmusiikkiyhtye Frigg, pianisti Paavali Jumppanen ja lausuja Mirjami Heikkinen. Festivaalin viidentenä taiteellisena suunnittelijana, ”Meidän Muuttujana”, vuonna 2020 toimii tutkija Nuppu Koivisto. 

Perinteisesti heinäkuun viimeisellä viikolla Tuusulanjärvellä järjestettävä Meidän Festivaali toteutetaan poikkeuskesänä 2020 supistetulla ohjelmistolla, hyvin rajoitetulla yleisökapasiteetilla ja erilaisin erityisjärjestelyin. Festivaali on suunniteltu kokonaan uudelleen turvallisuusnäkökulma edellä. Tapahtumalle tunnusomaiseksi muodostunut ketterä luonne ja omintakeinen ohjelmistosuunnittelu sekä pienet yleisökapasiteetit ja festivaalille uudet digitaaliset kanavat mahdollistavat elävän kamaritaiteen tuomisen yleisöllemme turvallisesti myös poikkeusoloissa tänä omituisena vuotena.

Tutut konserttipaikat Kallio-kuninkala, Ainola, Halosenniemi, Suviranta, Järvenpää-talo ja Krapin Paja soivat tänäkin vuonna, ja lisäksi festivaali käy Aleksis Kiven kuolinmökillä ja soutaa Tuusulanjärvellä. Heti avauspäivänä sunnuntaina 26.7.2020 festivaali jalkautuu Tuusulaan ja Järvenpäähän ikkunoiden ja parvekkeiden alle konsertoimaan ulkoilmassa. Maanantaina 27.7.2020 Ainolassa ja torstaina 30.7.2020 Halosenniemessä taiteilijat toistavat saman ohjelmiston Ainolassa kymmenen kertaa ja Halosenniemessä seitsemän kertaa vaihtuville mikroyleisöille. Suvirannasta konsertti tiistaina 28.7.2020 soitetaan puutarhassa pienelle yleisölle. YLE radioi Suvirannan ja Ainolan konsertit myös laajemman yleisön saataville. Tiistaina 28.7.2020 festivaali tuo Aleksis Kiven kuolimökille ääni-installaation, joka on koettavissa ulkoilmassa. Keskiviikkona 29.7.2020 soudamme Tuusulanjärvellä säveltäjä Tytti Arolan kanssa ja illalla Krapin Pajalla pienen elävän yleisön edessä ja streamin välityksellä konsertoi 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Frigg. Perjantaina 31.7.2020 Järvenpää-talolla esiintyvät Kamus, Pekka Kuusisto ja Paavali Jumppanen. Järvenpää-talon Sibelius-saliin otetaan pieni liveyleisö ja konsertti lisäksi streamataan. Lauantaina 1.8.2020 festivaaliviikko päättyy piknik-konserttiin Kallio-kuninkalan puutarhassa.

Kesän festivaalin otsikko on Poikkeus. Vaikka festivaalisuunnitelma on hiottu kokonaisuus, se on poikkeusfestivaali poikkeusjärjestelyin, ja poikkeuksellinen aika läpäisee kaikki festivaalin osa-alueet vaikuttaen niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Suunnitelman täydellinen suunnanmuutos ulottui myös festivaalille alunperin asetettuun teemaan: Meidän Festivaali 2020 kulki vielä maaliskuussa nimellä Ilman. Alkuperäisen teeman puitteissa festivaalilla pohdittiin laajasti 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän Beethovenin ja klassisen musiikin historiallisesti rajatun tekijäpiirin vaikutusta musiikkiimme sekä heijastumia tästä teemasta yhteiskunnassa ja ympäristössä. Festivaalin alkuperäinen teema edelleen elää monissa konserteissa ja myös siihen liittyviä kysymyksiä avaavassa Meidän Muuttuja Nuppu Koiviston vetämässä kolmiosaisessa podcastissa, joka julkaistaan heinäkuussa Radio Helsingin alustoilla.

Iso osa suunniteltua ohjelmistoa on myös jouduttu perumaan tai siirtämään. Meidän Festivaalin vuoden 2020 suursatsatuksen Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -virtuaalitodellisuusinstallaation ensi-ilta sekä festivaalille suunnitellut ulkomaisten taiteilijoiden vierailut viivästyvät. Festivaali seuraa tilannetta ja tutkii mahdollisuutta järjestää toinen tapahtumien keskittymä lokakuussa, jos tilanne sallii.

Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma julkaistaan osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Meidän Festivaalin 2020 livetapahtumien lipunmyynti alkaa perjantaina 5.6.2020 Meidän Festivaalin verkkosivuilla. Streamien lipunmyynti aukeaa myöhemmin kesällä.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Goethe-instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098
[email protected]
Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

23.4.2020

Meidän Festivaalin ohjelmistonjulkistus viivästyy koronatilanteen vuoksi

Meidän Festivaalilla valmistellaan varasuunnitelmia tapahtumien sopeuttamiseksi koronatilanteeseen. Festivaalin kaudelle 2020 on suunniteltuna muun muassa uusi konserttipaikka virtuaalitodellisuudessa. Suunnitelmia elävän kamaritaiteen tuomiseksi Meidän Festivaalin puitteissa yleisölle poikkeusoloissa pohditaan terveys ja turvallisuus edellä.

 

Perinteisesti heinäkuun viimeisellä viikolla Tuusulanjärvellä järjestettävän Meidän Festivaalin konserttien kapasiteetit vaihtelevat 50:n hengen mikroyleisöistä aina 562:en hengen konserttisaleihin. Vuodelle 2020 suunnitelluista reilusta paristakymmenestä tapahtumasta vain yhden maksimikapasiteetti ylittää 500 henkeä ja on siten yksiselitteisesti 22.4.2020 hallituksen antamien rajoitustoimenpiteiden piirissä. Yleisön, taiteilijoiden, henkilökunnan ja sidosryhmien terveyden ja turvallisuuden takaaminen on kuitenkin myös yleisömäärältään pienempien Meidän Festivaalin tapahtumien järjestelyille ja toteutumiselle ehdoton edellytys. Festivaali seuraa tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia ja pyrkii yhteistyössä festivaalin kumppaneiden kanssa sopeuttamaan toimintaansa eri tavoin vastaamaan muuttuneen tilanteen tarpeisiin. Meidän Festivaalin ohjelmasta tiedotetaan, kun tilannekuva on kirkastunut ja suunnitelmat saaneet selkeämmän muodon.

”Kamus-kvartetin huolellisesti laatima festivaaliohjelma on jälleen sitä laatua, joka todella ravitsee ajatteluamme vastaamaan maailman ajankohtaisiin haasteisiin. Päätimme kuukausi sitten siirtää ohjelmistonjulkistusta huhtikuun ensimmäiseltä viikolta tilanteeseen nähden rauhallisin mielin toukokuulle ja kävimme töihin varasuunnitelmien B, C ja D parissa”, kertoo Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Juonet ovat hyvässä vauhdissa, mutta vielä kesken. Meidän Festivaali on siitä onnekas tapahtuma tänä outona vuonna, että meillä jos kenellä on kaikki mahdollisuudet tehdä hyvinkin erilaisia ketteriä liikkeitä ja monin eri tavoin sopeuttaa ohjelmaa vastaamaan tilanteeseen”, Piiroinen jatkaa. ”Tulevat viikot näyttävät, mitkä ideat ja ajatukset ovat toteuttamiskelpoista ja tilanteen puitteissa mahdollisia.”

Kvartetin sisällä – Inside the Quartet -virtuaalitodellisuusinstallaatio avaa jousikvartetin sisäisen musiikin piirin

”Lienee se kuuluisa hopeareunus, että olemme saaneet tänä outona keväänä työskennellä yllättäen ja pyytämättä ilmaantuneiden koronatoimien lisäksi myös todella inspiroivan ja pitkään suunnitellun projektin parissa, ja olemme innoissamme päästessämme – olosuhteista huolimatta – siitä teille kertomaan”, alustaa toiminnanjohtaja Piiroinen. Virtuaalilaseilla katseltavan Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -teoksen kautta yleisö pääsee kokemaan musiikin valitsemansa Kamus-kvartetin muusikon paikalta. Kokemuksessa kuullaan kaksi ensimmäistä osaa Jean Sibeliuksen Voces Intimae -kvartetosta ja se kuvataan säveltäjän kotona Ainolassa. Teoksessa esiintyy Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Kamus- kvartetti ja teknisestä toteutuksesta vastaa Aalto-yliopiston poikkitieteellinen tiimi.

”Inside the Quartet lähti halusta kokeilla vr-tekniikkaa jousikvartetin ja yleisön kohtaamisen muotona”, kertoo Kamus. ”Kvartettisoitto on saumatonta ja sanatonta yhteistyötä vaativa laji, ja satoja vuosia sitten syntyneen kokoonpanon ja uusimman teknologian kohtaamisessa on paljon kutkuttavia elementtejä”, Kamus jatkaa. Valittu tekniikka mahdollistaa kvartetin idean välittymisen.”Inside the Quartet on tutkielma musiikillisesta läheisyydestä ja kommunikaatiosta. Se siten välittyy luontevasti virtuaalitodellisuuden täysin uudenlaisen ilmaisumuodon kautta”, kertoo Aalto-yliopiston työryhmän projektijohtaja, Aalto Acoustics Labin työelämäprofessori Sebastian J. Schlecht.

”Kamus haluaa koko sydämestään edistää eri alojen asiantuntijoiden välistä yhteistyötä, jota kvartetti tällä kertaa saa tehdä upean ja ennakkoluulottoman Aalto-yliopiston huipputiimin kanssa. Heittäydymme rohkean jännittyneinä kohti tuntematonta!”, Kamus kommentoi yhteistyötä huippuyliopiston kanssa uuden median äärellä. ”Kokija tuodaan suoraan musiikillisen piirin keskelle tallentamalla niin visuaalinen kuin äänimaisemallinenkin virtuaalinen näkymä täsmällisellä teknologialla. Nähtävä tallenne yhdistää 360° video- ja äänitallenteen akustiseen ja kuvalliseen rekonstruktioon tilasta. Meitä kiinnostaa erityisesti päästä tutkimaan musiikin ja tilan suhdetta näin intiimissä ja tiiviissä asetelmassa”, Schlecht kertoo teoksen toteutuksesta.

Myös Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -hankkeen tuotanto- ja esitysjärjestelyt tehdään turvallisuus edellä ja koronatilanne huomioon ottaen, ja yleisölle ilmaisen installaation tarkemmasta esitysaikataulusta tiedotetaan Meidän Festivaalin ohjelmistonjulkistuksen yhteydessä. Yleisön saataville teos tuodaan jousikvartetin kokoonpanon mukaisesti neljästä virtuaalilasisetistä muodostuvana installaationa. Installaatio tullaan ensimmäisessä esitysvaiheessa näkemään Tuusulanjärven alueella Meidän Festivaalin puitteissa mm. Tuusulan ja Järvenpään kirjastoissa.

Inside the Quartet – Kvartetin sisällä on myös osa Konserttikeskuksen kauden 2020-21 tarjontaa. Konserttikeskuksen kautta ja tuella installaation voi tilata kouluihin ympäri Suomen. Teoksen tuotantoa tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
toiminnanjohtaja Petra Piiroinen, puh. 041 548 7098 [email protected]

Lehdistökuvat: www.ourfestival.fi/press

Ylös