fbpx

Lauri Sallinen

Kuva: Anu Jormalainen

Klarinetisti Lauri Sallinen esiintyy solistina, sooloesiintyjänä ja kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkesterien solistina ja debytoi Ruotsissa Dala Sinfoniettan solistina 2022. Tulevalla hän vierailee mm. ruotsalaisten Musica Vitaen ja Jönköpings Sinfoniettan solistina. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt kaikilla merkittävimmillä festivaaleilla Suomessa, sekä ulkomailla mm. Ultima Festivalen (Oslo), MATA Festival (New York) ja Classic con Brio (Osnabrückissä). Kuhmon kamarimusiikin vakiovieraita hän on ollut vuodesta 2010.

Hänen sydäntään erityisen lähellä on työskentely nykysäveltäjien ja uusien teosten parissa. Hän on kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä, kuten Lotta Wennäkosken, Eero Hämeenniemen, Markku Klamin, Mikko Nisulan ja Ilkka von Boehmin klarinettikonsertot, Outi Tarkiaisen ja Juha T. Koskisen sooloteokset sekä kymmeniä kamarimusiikkiteoksia eri kokoonpanoille.

Toinen kantava teema Lauri Sallisen taiteellisessa työssä on taiteidenvälisyys ja performatiivisuus. Hän on yhdessä koreografi Mikko Hyvösen kanssa kehittänyt omaa ilmaisua, jossa klarinetin soittamiseen yhdistyy fyysisyyttä ja nykytanssin estetiikkaa. Läpimurtoteos oli Helsingin Juhlaviikoilla 2017 ensi-iltansa saanut SOLITUDE, jossa sooloklarinettikonsertti kasvoi täysimittaiseksi nykytanssiesitykseksi. Muista esitysteoksista mainittakoon mm. Karlheinz Stockhausenin vaativa Harlekin tanssivalle klarinetistille. Tällä hetkellä työn alla on uusi esitysteos, joka pohjautuu niinikään Stockhausenin sävellykseen Tierkreis (Zodiac).

Sallisen esikoislevy, kansainvälistä sooloklarinettimusiikkia sisältävä Songs of Solitude (2017, Alba), oli kotimaassa arvostelumenestys ja oli ehdolla YLE:n Vuoden levy -palkinnon saajaksi. Uusin, Robert ja Clara Schumannin kamarimusiikkin keskittyvä Soiréestücke (2022, Alba) tehtiin yhdessä pianotaiteilija Anna Kuvajan kanssa. Levy on saanut kiitettävästi huomiota ja arvostusta mm. BBC Music Magazinestä.

Lauri Sallinen intohimona on taiteellisten sisältöjen ja festivaaliohjelmien suunnittelu. Vuodesta 2022 hän toimii monitaiteisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana.

Lauri Sallinen työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen 3-vuotisen apurahan turvin. Hänen taiteellista työtään ovat tukeneet lisäksi Suomen Kulttuurirahasto ja Koneen säätiö. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Kainuun kulttuuripalkinto. Lauri Sallinen on vuodesta 2020 alkaen “Selmer Artist” ja soittaa Henri Selmer Paris Récital -klarineteilla.

Esiintyy konserteissa

Ylös