fbpx

2020

Poikkeus

Rakas festivaalivieras!

Vuoden 2020 Meidän Festivaalilla oli tarkoitus juhlia 250 vuotta sitten syntynyttä säveltäjä Ludwig van Beethovenia teemalla ”Ilman”. Halusimme tutkia, mitä ilman Beethovenista ei olisi tullut sellainen giganttinen mullistaja kuin tuli, ja toisaalta meitä kiehtoi miettiä minkälaiseksi maailma olisi muodostunut ilman häntä. Luonnollisesti festivaali olisi toteutettu ilman Beethovenin säveltämää musiikkia. Meidän Muuttujaksi kutsuttiin huikea Nuppu Koivisto laajentamaan katsantokantojamme.

Festivaalimme on riuska, ketterä ja pippurinen, minkä ansiosta meidän, niin taiteilijoiden kuin henkilökunnan, on tänäkin vuonna mahdollista pyrkiä siihen, että yläsävelet värähtelevät ja elämykset välittyvät Tuusulanjärven ympärillä. Vallitseva tilanne vaati kuitenkin festivaalin teeman muuttamista, joten tänä kesänä se on ”Poikkeus”.

Tätä kirjoitettaessa yleisö on ollut ilman konsertteja ja esiintyjät ilman yleisöä ikuisuudelta tuntuvan ajan, ja tämä onkin korostanut sitä kuinka tärkeä yleisö meille on. Olemme onneksi nähneet aikaisempaa paljon enemmän streamattuja tapahtumia, joista on syntynyt paljon hyvää, mutta ette usko kuinka paljon olemme paikan päällä olevaa yleisöä kaivanneet! Kun kohtaamisemme tulevaisuudessa koittaa, uskomme että hetkestä tulee tunteikas.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Meidän Festivaalilla tavataan. Sitä kärsimättömällä innolla odottaen ja katse tiukasti toivon horisonttiin kiinnittyneenä toivotamme antoisaa festivaalia!

Kamus: Terhi, Jukka, Jussi ja Petja

Vuonna 2020 Meidän Festivaali vietettiin 26.7.–1.8.2020. Koronaturvallinen festivaali järjestetiin täysin poikkeuksellisin järjestelyin; mm. mikroyleisöjen kiertuekonsertteina Ainolassa ja Halosenniemessä, palvelukotien pihoilla, Tuusulanjärvellä soutaen, Kallio-kuninkalan parvekkeelta soitettuna piknik-konserttina sekä ajan hengessä streamaten ja radioiden. Mukana oli myös kolmiosainen radio-ohjelma ”Ilman Beethovenia?”, joka kuultiin Radio Helsingin taajuuksilla. Korona-ajan kaipuu elävän taiteen äärelle näkyi: festivaalin täyttöaste oli 98 %.

Festivaalilla Kamus-kvartetin kutsumana esiintyivät Jukka Harju, Leena Luoto, Aki Rissanen, Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala, Frigg, Ismo Eskelinen, Mirjami Heikkinen, Pekka Kuusisto, Olavi Louhivuori ja Paavali Jumppanen sekä etänä Glenn Kotche sekä Tony Buck. Meidän Muuttujana toimi tutkija Nuppu Koivisto, jonka johdolla festivaalilla tutkittiin taidemusiikin historian tyhjäksi jääneitä kohtia ja hiljennettyjä tekijöitä.

Kuvat: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Ylös