fbpx

Ympäristö

Miinanraivaajat167m_web

Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

”Aina välillä mielessä väikkyy idylli, joka yhdistäisi ekologisen kaupunkielämän ja pienimuotoisen kulttuurin, joka olisi mahdollisimman laadukasta ja riittävän lähellä, jotta se ei tuupertuisi spektaakkeliksi. Viime vuonna koin tällaisen hetken Järvenpäässä Pekka Kuusiston vetämällä Meidän Festivaalilla.” – Kimmo Jylhämö, Voima (6/2014)

Meidän Festivaalin kaikessa tekemisessa huomioidaan ympäristö ja vastuullisuus. Kiinnitämme jatkuvasti huomiota ympäristövaikutuksiimme ja niiden vähentämiseen ja pyrimme edistämään ympäristöystävällisyyttä viitekehyksessämme – kumppaneissa, taiteilijoissa ja yleisössämme.

Meidän Festivaalille rakennettiin vuonna 2016 Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä. Festivaali systemaattisesti raportoi järjestelmässä ympäristövaikutuksistaan vuosittain, mikä mahdollistaa vaikutusten seuraamisen ja tavoitteellisen toiminnan ympäristövaikutuksiin puuttumiseksi. Lue lisää Ekokompassista tämän sivun lopusta.

Meidän Festivaali pyrkii kohti hiilineutraaliutta. Tavoitteemme on olla hiilineutraali festivaali vuonna 2025. Tätä varten festivaalilla on vuosina 2022-24 käynnissä Koneen säätiön rahoittama Siirtymä-hanke, jonka puitteissa etsimme keinoja hiilineutraaliin toimintaan esittävän taiteen kolmannella sektorilla.

Muutama vinkki ympäristöystävällisempään festivaalivierailuun

  • Ruoka. Suosi kasvisruokaa, jonka ympäristökuormitus on lihaa sisältävään ateriaan verrattuna huomattavasti pienempi. Meidän Festivaali suosii konserttien väliaikatarjoiluissa yhteistyökumppaneina palveluntuottajia, jotka suosivat luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita. Festivaalin taiteilijat ja henkilökunta syövät Meidän Festivaalilla vain kasvis- ja kalaruokaa.
  • Jäte. Lajittele jätteesi alueella roska-astioihin. Älä koskaan heitä roskia luontoon.
  • Liikkuminen. Festivaalille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai jalan. Tarkempaa tietoa kulkuyhteyksistä Tuusulanjärvelle löydät täältä. Suosi kimppakyytejä, mikäli valitset autolla liikkumisen.
  • Vesi. Tuo oma vesipullo. Aurinkoisella säällä on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Oma pullo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin jätteeksi muodostuvat kertakäyttökupit. Erityisesti kuumalla säällä varmistamme, että konserttien yhteydessä löytyy vesipisteitä, joissa vesipullon voi käydä täyttämässä.

Esimerkkinä Kallio-Kuninkala

Suurin osa Meidän Festivaalin konserteista pidetään Kallio-Kuninkalassa, joka kiinnittää toiminnassaan huomiota ympäristöasioihin, muun muassa:

– huonetilojen lämpötila pidetään 20-21 asteessa
– turhaa vedenkulutusta vältetään
– käytetään osittain CO2-päästötöntä vesisähköä
– lajitellaan paperi-, kartonki-, metalli-, lasi-, bio-, energia- ja sekajäte
– vältetään kertakäyttötuotteita
– käytetään kestäviä materiaaleja
– suositaan lähi- ja luomuruokaa

Kallio-Kuninkalan konserteissa väliaikatarjoilusta vastaa Salmi Catering Oy, joka on tunnettu puhtaiden, suomalaisten raaka-aineiden ja luomuruoan tarjoamisessa sekä reilun kaupan tuotteiden suosimisessa. Salmi Catering Oy vastaa myös festivaaliviikon taiteilijoiden ja tapahtuman henkilökunnan ruokailusta. Kallio-Kuninkalan keittiö (Salmi Catering Oy) on mukana myös Portaat Luomuun –ohjelmassa toiseksi korkeimmalla luomuportaalla 5.

Meidän Festivaalin painotuotteet

Meidän Festivaalin 2022 kaikki painotuotteet ja julisteet on FSC-sertifioituja. FSC-sertifikaatti myönnetään metsänomistajille FSC:n kriteereiden täytyttyä. Kriteereihin kuuluvat muun muassa ympäristövaikutuksen huomioon ottaminen ja työntekijöiden sekä paikallisyhteisöjen sosiaalisen- ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen.

Lisää FSC-sertifikaatista voi lukea esimerkiksi täällä.

Kankaiset painotuotteemme ovat myös ympäristöystävällisistä ja eettisesti tuotetuista materiaaleista valmistettuja. Tuotteet saattavat vuosittain vaihdella.

Tämän vuoden Meidän Festivaalin t-paita on 100% luomupuuvillasta valmistettu. Näillä B&C Collectionin paidoilla on Oeko-Tex -standardi 100 sekä OCS -sertifikaatit ja valmistaja kuuluu Fair Wear foundationiin. Kangaskassit ovat reilun kaupan luomupuuvillaa. T-paidat ja kangaskassit on painettu Suomessa.

Ekokompassi

Tapahtumamme on ollut Ekokompassi tapahtuma -sertifioitu vuodesta 2016 lähtien.

Meidän Festivaalille rakennettiin Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä vuonna 2016. Ekokompassin rakentamisessa edettiin määrätietoisesti lähtötason kartoittamisesta ja ympäristövaikutusten arvioimisesta tavoitteellisen ympäristöohjelman laatimiseen. Lopuksi ulkopuolinen asiantuntija auditoi tapahtuman ympäristötyön ja Meidän Festivaalille myönnetiin Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatti. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Festivaalin ympäristöjärjestelmä ja -suunnitelma päivitettiin viimeksi vuonna 2019 seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Festivaali asetti silloin ympäristöohjelmassaan seuraavat tavoitteet:

1.​ ​Meidän Festivaali pyrkii kohti hiilineutraaliutta.

2.​ ​Meidän Festivaali tuo viestinnässään esille ympäristöarvojaan ja lisää ympäristömyönteisyyttä.

3.​ ​Meidän Festivaali kouluttaa tapahtuma-aikaisen henkilökuntansa, jotta he ovat ympäristö- ja ilmastotyöhön sitoutuneita ja siitä aktiivisesti viestiviä toimijoita

4.​ ​Meidän Festivaali siirtyy yhä enemmän kohti digitaalisia jakelukanavia.

5.​ Meidän Festivaali toimii esimerkkinä muille maamme taidetapahtumille.

Vuonna 2019 Meidän Festivaali läpäisi Ekokompassi-auditoinnin, ja sertifikaattimme on voimassa elokuuhun 2022 saakka. Valmistaudumme uuteen auditointiin kesällä 2022, jonka yhteydessä myös ympäristösuunnitelmamme päivitetään.

Festivaalitoimisto kertoo mielellään lisää festivaalin ympäristöohjelmasta ja siitä, miten tavoitteisiin pyrimme.

Lisätietoja Ekokompassista löytyy täältä.

tapahtuma_rgb

 

Ylös