Ympäristö

Miinanraivaajat167m_web

Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

”Aina välillä mielessä väikkyy idylli, joka yhdistäisi ekologisen kaupunkielämän ja pienimuotoisen kulttuurin, joka olisi mahdollisimman laadukasta ja riittävän lähellä, jotta se ei tuupertuisi spektaakkeliksi. Viime vuonna koin tällaisen hetken Järvenpäässä Pekka Kuusiston vetämällä Meidän Festivaalilla.” – Kimmo Jylhämö, Voima (6/2014)

Meidän Festivaalille ympäristö ja vastuullisuus ovat tärkeimpiä arvoja tapahtumaa tehdessä. Festivaalin toiminnassa kiinnitetään jatkuvasti huomiota ympäristövaikutuksiin ja niiden vähentämiseen sekä pyritään edistämään ympäristöystävällisyyttä laajemmin.

Meidän Festivaalille rakennettiin vuonna 2016 Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä, jolla festivaalin ympäristövaikutuksia voidaan systemaattisesti tutkia, dokumentoida ja raportoida ja tavoitteellisesti vähentää. Lue lisää Ekokompassista tämän sivun lopusta.

Meidän Festivaali pyrkii olemaan hiilineutraali festivaali vuoteen 2020 mennessä.

Muutama vinkki ympäristöystävällisempään festivaalivierailuun

  • Ruoka. Suosi kasvisruokaa, jonka ympäristökuormitus on lihaa sisältävään ateriaan verrattuna huomattavasti pienempi. Meidän Festivaali suosii konserttien väliaikatarjoiluissa yhteistyökumppaneina palveluntuottajia, jotka suosivat luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita. Festivaalin taiteilijat ja henkilökunta syövät Meidän Festivaalilla vain kasvis- ja kalaruokaa.
  • Jäte. Lajittele jätteesi alueella roska-astioihin. Älä heitä roskia luontoon!
  • Liikkuminen. Festivaalille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai jalan. Tarkempaa tietoa kulkuyhteyksistä Tuusulanjärvelle löydät täältä. Suosi kimppakyytejä, mikäli valitset autolla liikkumisen.
  • Vesi. Tuo oma vesipullo. Aurinkoisella säällä on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Oma pullo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin jätteeksi muodostuvat kertakäyttökupit. Konserttien yhteydessä löytyy vesipisteitä, joissa vesipullon voi käydä täyttämässä.

Esimerkkinä Kallio-Kuninkala

Suurin osa Meidän Festivaalin konserteista pidetään Kallio-Kuninkalassa, joka kiinnittää toiminnassaan huomiota ympäristöasioihin, muun muassa:

– huonetilojen lämpötila pidetään 20-21 asteessa
– turhaa vedenkulutusta vältetään
– käytetään osittain CO2-päästötöntä vesisähköä
– lajitellaan paperi-, kartonki-, metalli-, lasi-, bio-, energia- ja sekajäte
– vältetään kertakäyttötuotteita
– käytetään kestäviä materiaaleja
– suositaan lähi- ja luomuruokaa

Kallio-Kuninkalan konserteissa väliaikatarjoilusta vastaa Salmi Catering Oy, joka on tunnettu puhtaiden, suomalaisten raaka-aineiden ja luomuruoan tarjoamisessa sekä reilun kaupan tuotteiden suosimisessa. Salmi Catering Oy vastaa myös festivaaliviikon taiteilijoiden ja tapahtuman henkilökunnan ruokailusta. Kallio-Kuninkalan keittiö (Salmi Catering Oy) on mukana myös Portaat Luomuun –ohjelmassa toiseksi korkeimmalla luomuportaalla 5.

Meidän Festivaalin painotuotteet

Meidän Festivaalin 2019 kaikki painotuotteet ja julisteet on FSC-sertifioituja. FSC-sertifikaatti myönnetään metsänomistajille FSC:n kriteereiden täytyttyä. Kriteereihin kuuluvat muun muassa ympäristövaikutuksen huomioon ottaminen ja työntekijöiden sekä paikallisyhteisöjen sosiaalisen- ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen.

Lisää FSC-sertifikaatista voi lukea esimerkiksi täällä.

Kankaiset painotuotteemme ovat myös ympäristöystävällisistä ja eettisesti tuotetuista materiaaleista valmistettuja. Tuotteet saattavat vuosittain vaihdella.

Tämän vuoden Meidän Festivaalin t-paita on 100% luomupuuvillasta valmistettu. Näillä B&C Collectionin paidoilla on Oeko-Tex -standardi 100 sekä OCS -sertifikaatit ja valmistaja kuuluu Fair Wear foundationiin. Kangaskassit ovat reilun kaupan luomupuuvillaa. T-paidat ja kangaskassit on painettu Suomessa.

Ekokompassi

Tapahtumamme on saanut Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatin.

Meidän Festivaalille 2016 rakennettiin Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä. Ekokompassin rakentamisessa edettiin määrätietoisesti lähtötason kartoittamisesta ja ympäristövaikutusten arvioimisesta tavoitteellisen ympäristöohjelman laatimiseen ja lopuksi puolueeton asiantuntija auditoi tapahtuman ympäristötyön. Työn päätteeksi festivaali auditoitiin ja Meidän Festivaalille myönnetiin Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatti.

Vuonna 2019 ympäristöjärjestelmä ja -suunnitelma on päivitetty. Festivaali asetti ympäristöohjelmassaan seuraavat tavoitteet:

1.​ ​Meidän Festivaali pyrkii kohti hiilineutraaliutta.

2.​ ​Meidän Festivaali tuo viestinnässään esille ympäristöarvojaan ja lisää ympäristömyönteisyyttä.

3.​ ​Meidän Festivaali kouluttaa tapahtuma-aikaisen henkilökuntansa, jotta he ovat ympäristö- ja ilmastotyöhön sitoutuneita ja siitä aktiivisesti viestiviä toimijoita

4.​ ​Meidän Festivaali siirtyy yhä enemmän kohti digitaalisia jakelukanavia.

5.​ Meidän Festivaali toimii esimerkkinä muille maamme taidetapahtumille.

Festivaalitoimisto kertoo mielellään lisää festivaalin ympäristöohjelmasta ja siitä, miten tavoitteisiin pyrimme.

Vuonna 2019 Meidän Festivaali läpäisi Ekokompassi-auditoinnin, ja sertifikaattimme on voimassa vuoteen 2021 saakka.

Lisätietoja Ekokompassista löytyy täältä.

tapahtuma_rgb

 

Ylös